До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна

...
До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна
Коментари Харесай

Божанов: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги

До края на годината ще проработи Национално приложение за мобилна идентификация, посредством което ще имаме е-достъп до административни услуги без да е нужен електронен автограф. Това съобщи в Българска национална телевизия " Денят стартира " министърът на електронното ръководство Божидар Божанов. Подходът е взаимстван от Естония и подсигурява сигурност на персоналните данни, защото ключът за достъп е разграничен сред устройството, на което е конфигурирано приложението и сървърната част, добави той.



Поставянето на чипове в персоналните карти ще се отсрочи във времето поради проблемите с доставка на чипове, с които сега се сблъсква целия свят.

В момента тече публичното разискване на промените в Закона за придвижване по пътищата, с които отпада синият ваучър за водачите, а санкциите ще могат да се връчват и да се заплащат онлайн.

Точките в синия ваучър остават в действие, само че вместо на книжен притежател, те ще се съхраняват и обработват само в системата на Министерство на вътрешните работи.

Ако депутатите одобрят измененията в закона, водачите ще заплащат санкциите си онлайн и няма да има потребност да се разкарват до КАТ, с цел да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че лидерът желае да апелира наложената му глоба, остава досегашният ред.

По думите на Божидар Божанов за реализирането на тези промени не е належащо някакво съществено софтуерно надграждане, тъй като тези системи и в този момент съществуват и работят, само че се употребяват по различен ред.

Министерството на електронното ръководство създава и цялостна система за отдалечено електронно гласоподаване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се чака мнение.

Тя няма да се употребява незабавно, може пилотно единствено, с цел да имаме задоволително дълъг интервал на опити и проби. Целта е като я внедрим в действителна среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за идващите избори – прекомерно скоро е, разяснява Божидар Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с книжен избор и не пречи на нито един от останалите типове, добави министърът на електронното ръководство. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички нужни ограничения за сигурността ѝ.

Хакерските офанзиви в отдалеченото гласоподаване са по-малкият проблем – има задоволително криптографски системи, които подсигуряват отбрана от тях. По-трудно е да подсигуряваме, че хората, които гласоподават, нямат вирус в личния им компютър, който да промени гласа им. Но и по тази причина ще бъдат взети ограничения - като да вземем за пример опция да провериш за кого си дал своя вот или даже при потребност да промениш вота си в границите на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%-ово, само че е задоволително несъмнено, добави той.

Предстои обединението да разиска предлагането на Българска социалистическа партия за връщане на хартиените бюлетини. По думите на министър Божанов би трябвало да бъде направено изследване дали машините в реалност затрудняват избрани групи от хора, както настояват от Българска социалистическа партия. Личното му мнение е, че машинният избор работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

От началото на войната в Украйна управляващите записват растеж на изследванията за опция за пробив в системите, което съставлява първи стадий от хакерска офанзива.

По всички тези тематики сме взели ограничения, получаваме вести за всяка една изтекла ключова дума на държавен чиновник в тъмния интернет. Ние сме 30-та страна в света, която употребява тази услуга. Затворили сме и някои от най-очевидните портове, сподели Божидар Божанов. Той разясни, че във времето обратно е имало случаи на изтекли пароли на държавни чиновници като това се дължи най-често на неприятната процедура служебният е-адрес и ключова дума да се употребяват за регистрация в други уеб сайтове - да вземем за пример за готварски предписания, запознанства и т.н.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР