До края на годината делегации от Монтана и китайския град

...
До края на годината делегации от Монтана и китайския град
Коментари Харесай

Очакват китайска делегация да посети Монтана през юни

До края на годината делегации от Монтана и китайския град Инчуан ще си разменят по още една аудиенция, заяви кметът Златко Живков посредством общинският пресцентър. Той се върна от едноседмично посещаване от Китай, където гостува по покана на своя сътрудник Wang Rugui.

В делегацията от Монтана са взели участие заместник-кметовете Тихомир Антонов и Станислав Станоев, както и представители на компаниите "Полимонтех ", "Монбат " и Институт по аквакултури, които имат активност в града. Посещението в централния град на провинция Нинся Хуей е приключило с бизнес конгрес, на който е разисквано бъдещо икономическо съдействие сред компании от двата града. "Интересите на нашите компании са свързани с намиране на пазари в Китай и експорт на продукция ", прецизира заместник-кметът Станислав Станоев. Той разясни още, че представител на комерсиална верига от супермаркети в Инчуан е показал интерес към българските млечни артикули.

По време на диалозите досега локалните управляващи от двата града са разискали замяна на гостувания при празнични, спортни и културни събития. Делегация от управата на Инчуан ще дойде в Монтана преди празника на града през юни.

От българска страна група спортисти ще посетят китайския град през есента, когато там се организира фестивал на бойните изкуства.

Монтана има положително кръстопътно състояние в страната - среща се на към 45 км южно от река Дунав и на към 30 км източно от границата със Сърбия.

В община Монтана са регистрирани над 2000 предприятия. В отрасловата им конструкция преобладават машиностроене, електротехника, хранително-вкусова индустрия. С над 50% дял са компаниите в областта на търговията и услугите. Предприятията, работещи в региона на хотелиерството и ресторантьорството и индустрията, са с дялове над 10 на 100.

Значителна част от популацията на града, най-вече към междинна възраст, се занимава със земеделие и скотовъдство през свободното си време в персонални стопанства във вилните зони и близките села. Друга част работи краткотрайно или сезонно в Гърция, Италия и Испания.

Монтана се намира на първокачествен път Е79 Видин-Враца-София-Кулата и основен път 81 (Лом-София). Връзката на Монтана със София, от която Монтана е силнозависима стопански, е затруднена заради липса на модерно осъществяване на сектора от Път 81 сред Берковица и Костинброд.

Участъкът на Е79 от Враца до Монтана е ремонтиран отчасти с две ленти в една посока. Път Е79 Монтана - Видин е напълно ремонтиран през 2006 и 2007-а, само че без да бъде уголемен, като по цялата права има единствено по една лента във всяка посока.

Построяването на "Дунав мост 2 " при Видин и присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз обезпечава по-бърза връзка на района със Средна Европа.

Липсва транспортна връзка сред Монтана и прилежащите окръзи в Сърбия. Граничният пункт при село Салаш (на 60 км от Монтана) е затворен от 40 години.

През град Монтана минава и Паневропейският транспортен кулоар №4.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР