До избухването на насилието в Ивицата Газа Бенямин Нетаняху изглежда

...
До избухването на насилието в Ивицата Газа Бенямин Нетаняху изглежда
Коментари Харесай

Анализ: Насилието и хаосът като убежище за Нетаняху

До експлоадирането на насилието в Ивицата Газа Бенямин Нетаняху наподобява беше на път да загуби позициите си след 12 години като министър-председател. През последните две години жителите на Израел гласоподаваха общо четири пъти, като от 2019 година насам нито партията на Нетаняху „ Ликуд “, нито опозиционните партии, съумяха да образуват устойчиво парламентарно болшинство.
Поредните избори през март по този начин и не позволиха политическата рецесия в страната, като отговорността за съставянето на държавно управление беше дадена на опозиционния водач Яир Лапид. Но ескалацията на напрежението сред Израел и Газа, както и насилието в самия Израел, усложниха неговата задача.
Крайният период на Лапид за сформирането на работеща коалиция е 2 юни. Много е евентуално обаче този период да не бъде спазен, в случай че актуалните военни дейности продължат.
 Нетаняху се закани да накаже „ Хамас ” в Газа Нетаняху се закани да накаже „ Хамас ” в Газа
Премиерът та Израел Бенямин Нетаняху предизвести във вторник, че страната му ще ускори офанзивите против ислямистките управници от „ Х...
Междувременно Нетаняху се стреми да затвърди репутацията си на " мощен водач ", който е подготвен да се опълчи на палестинските бойци с безкомпромисна политика към терористичната организация " Хамас " и „ стоманени юмруци “.
Нетаняху не пропусна да изтъкне своето " обединено, мощно и мощно водачество " и съобщи: „ Работим с всички сили, с цел да защитим Израел от външни врагове и вътрешни безредици “.
Въпреки че Нетаняху е председателствал две предходни военни интервенции в Газа през 2012 и 2014 година, този път има забележителна разлика. Един от триумфите му през последните 12 години е значително да отдели палестинския въпрос от ежедневния живот на множеството израелци.
Окупацията на Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа не беше значим фактор при последните избори в Израел. Освен конфликти оттатък границата на Газа, насилието бе лимитирано основно до няколко точки в окупирания Западен бряг.
Но протестите през тази седмица, както и насилието сред евреи и араби в градове, в които до момента е имало до известна степен спокойно общуване, сложиха на фокус насилието в окупираните зони.
 Киев предложи на Нетаняху да стане медиатор за договаряния с Русия Киев предложи на Нетаняху да стане медиатор за договаряния с Русия
Украйна предложи на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да посредничи в договаряния с Русия. Посланикът на Украйна в Израел Евгений Корни...
Яир Лапид съобщи, че е има „ цялостна загуба на надзор “ и упрекна Нетаняху, че „ ни е довел до безредица “. Той добави: „ Еврейските и арабските бунтовници оповестиха война на Израел и няма отговор, няма държавно управление, няма полиция, няма управление. “
Луис Фишман, доцент в Бруклинския лицей, написа във всекидневника " Хаарец ", че „ най-големият вълшебен трик “ на Нетаняху е бил да заслепи израелските евреи за потисничеството на палестинците от тяхната страна.
„ Но даже и най-внимателно издигнатата картонена кула, в последна сметка стартира да се срутва и тъкмо това се случва сега... Непристъпният Нетаняхуизъм, дело на майстор-илюзионист, се разрушава. “
Лапид съобщи, че събитията от миналата седмица не са „ опрощение “ за задържането на Нетаняху на поста. „ Точно противоположното. Те са тъкмо повода той да бъде сменен допустимо най-скоро. “
Но това няма да е лесна задача. Малките партии от политическия набор, които са евентуални сътрудници на Лапид, евентуално ще се борят да отстранят разликите си. Във времена на тежки безредици, хипотетичният предстоящ водач на Израел няма политически и боен опит, той е някогашен ефирен публицист.
 „ Хамас “ нанесе удар по химически цех в Израел „ Хамас “ нанесе удар по химически цех в Израел
Бойното крило на „ Бригадите Иззадин ал Касам ", част от контролиращото Ивицата Газа придвижване „ Хамас “, заяви за нанес...
Нетаняху е на косъм да изгуби властта, само че той е и първият настоящ израелски министър председател, който е изправен пред съда по наказателни обвинявания за измами и подкупи, само че все пак закрепил се на властта.
Дългогодишният водач отхвърля обвиняванията, като споделя, че е жертва на политически стимулиран " лов на вещици ", само че в бъдеще не е изключено той да бъде измамен под наказателна отговорност.
За момента обаче актуалният спор му обезпечава известна отбрана.
„ Нетаняху е тъкмо там, където желае да бъде, в средата на огромна рецесия, в която не се желае промяна на министър-председателя “, сподели политическият анализатор Мичъл Барак, пред New York Times. „ Всичко към момента следва. “
Анализ на Гардиън/Превод БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР