Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Северна Корея ни подкрепя във войната срещу Украйна, обяви Путин

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Северна Корея " твърдо поддържа " военната интервенция на Русия в Украйна, съобщи съветският президент Владимир Путин в депеша до севернокорейския водач Ким Чен Ун и други във връзка годишнината от края на Корейската война.

Президентът също по този начин поздрави управлението на Северна Корея за " успеха " в спора с Южна Корея и напомни, че " един до друг с корейските патриоти [се биеха] руски военнослужещи, в това число водачи, които направиха десетки хиляди полета ".
Войната в действителност не е приключила и никой не е победил. Има помирение и демилитаризирана зона по 38-я паралел след прекратяването на огъня на 27 юли 1953 година. Конфликтът, лишил живота на милиони хора, е стартират от комунистите в северната част на страната с поддръжката на Съюз на съветските социалистически републики. Междунродната военна помощ за Република Корея идва с единомислещо призната резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. По това време Москва бойкотира Съвета, тъй като Китай е представян не от континенталната власт на Мао Дзедун, а от изтласканите на остров Тайван националисти, които са свързани с довоенното ръководство на страната (тва се трансформира чак през 1971 година, когато Съединени американски щати признават Китайската национална република за един от петте непрекъснати членове на Съвета.

" Солидарността с Русия по основни интернационалните въпроси в допълнение акцентира нашия общ интерес и решителност да се противопоставим на политиката на груповия Запад ", написа още Путин.

 Северна Корея ни поддържа във войната против Украйна, разгласи Путин
© Reuters

" Корейската война от 1950-1953 година не донесе лаврите на успеха нито на КНДР, нито на Южна Корея. Споразумението за помирение от 27 юли 1953 година не взема решение казуса за основаването на единна корейска страна. Освен това Корейският полуостров се трансформира в източник на неустойчивост в Североизточна Азия и с появяването на нуклеарен боеприпас в Пхенян поражда световна опасност ", се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.
Северна Корея поддържа Русия по време на гласуванията в Общото заседание на Организация на обединените нации във връзка съветската експанзия. Броени дни след началото на нахлуването в Украйна множеството страни по света (141) приканиха Москва да изтегли войските си неотложно и абсолютно. КНДР беше измежду петте страни, които гласоподаваха срещу тази резолюция. Миналата есен Организация на обединените нации одобри резолюция, осъждаща референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон, а Пхенян беше и една от петте страни, които гласоподаваха срещу.

Днес гостуващият в Пхенян министърът на защитата на Русия придружи севернокорейския водач Ким Чен Ун на отбранителна галерия, на която бяха показани неразрешени от Организация на обединените нации балистични ракети на Севера, до момента в който съседите дадоха обещание да засилят връзките си, оповестиха севернокорейските държавни медии.

 Северна Корея ни поддържа във войната против Украйна, разгласи Путин
© Reuters

Ракетите с нуклеарен потенциал са неразрешени според резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, признати с поддръжката на Русия и Китай. Но тази седмица те демонстрираха взаимност от страни, обединени от съперничеството си със Съединени американски щати, и възобновление на това, което някои анализатори считат за тяхната коалиция от ерата на Студената война.

В Ню Йорк представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че до момента в който световната организация не е в положение незабавно да проучва това, което се демонстрира, " всички членове на Съвета за сигурност и, почтено казано, всички държави-членки на Организация на обединените нации, споделят една и съща отговорност да съблюдават резолюциите на Съвета за сигурност. "

" Това може да значи, че актуалните геополитически условия стартират да подкопават дългогодишния интерес на Русия към опазване на световния режим на неразпространение ", сподели Артьом Лукин от съветския далекоизточен федерален университет във Владивосток, представен от " Ройтерс ".

 Северна Корея ни поддържа във войната против Украйна, разгласи Путин
© Reuters

Посещението на Сергей Шойгу беше първото на съветски министър на защитата в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 година Едновременните визити на високопоставени чиновници и от Пекин се възприемат като знак за възобновление на руско-китайско-севернокорейската коалиция, която в началото съществуваше в края на 40-те години и изключително по време на Корейската война..

Държавната новинарска организация KCNA не се базира на войната в Украйна, само че цитира министъра на защитата Кан Сун Нам, който споделя, че Пхенян изцяло поддържа " борбата за правдивост " на Русия и отбраната на нейния суверенитет.

" Желанието на Шойгу да взе участие в тази обиколка и да бъде сниман с Ким - е доказателство, че Москва е самодоволна от продължаващата нуклеарна рационализация на Северна Корея ", сподели Анкит Панда от основаната в Съединени американски щати Фондация Карнеги за интернационален мир.

 Северна Корея ни поддържа във войната против Украйна, разгласи Путин
© Reuters

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели, че дейностите на Русия към Северна Корея отразяват нейните компликации при доставянето на оръжие. " Не е загадка... господин Путин се обръща към други страни за помощ и поддръжка при воденето на войната му в Украйна. И това включва, както знаем, някои контакти със (Северна Корея). "

Белият дом съобщи, че Северна Корея е изпратила оръжия, в това число пехотни ракети и ракети на Русия.Северна Корея и Русия отхвърлят да правят оръжейни покупко-продажби.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР