Днес ви препоръчваме 10 книги от автори пацифисти и хуманисти. Хора,

...
Днес ви препоръчваме 10 книги от автори пацифисти и хуманисти.
Хора,
Коментари Харесай

10 книги, които защитават свободната воля и правото на самоопределение

Днес ви предлагаме 10 книги от създатели пацифисти и хуманисти.

Хора, които посредством творчеството и гражданската си позиция отстояват мира, свободната воля и правото на самоопределяне и самостоятелност на всяко общество и всеки човек.

Тези права са неотменни и всяка персона ги има по рождение, без значение от признаци като възраст, етнически генезис, местонахождение, език, вяра, етническа принадлежност, полова ориентировка или някакъв различен статус.


1. „ Зад гърба “
Гаска Шиян

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

Смел, трагичен, прелестно написан разказ за модерна Украйна с нейните културни особености, засягащ тематики като дълга, патриотизма и женската орис в едно обичайно патриархално общество.

Докато приятелят на Марта Макс постъпва в украинската войска, с цел да се бие във войната в Източна Украйна, младата жена – опитна IT специалистка, която живее и мисли с термините на актуалните технологии, се пробва да се приспособи към новата обстановка, само че мъчно понася тежестта на обществения напън и раздялата с Макс.

До деня, в който отпътува за Париж, където стартира бурна връзка със студента Ксавие. Това е първата украинска книга, която печели Европейска премия за литература (2019).

„ Зад гърба “ е разказ за модерна Украйна с нейните национални и морални проблеми, за дълга и патриотизма, за женската орис в едно обичайно патриархално общество. Роман, фрапантен с натуралистичните полови подиуми, със своето богоборчество, с бунтарското си отношение към фамилните и обществените полезности. Роман мощно оспорван и горещо приветстван от критици и читатели.

2. „ Стъклената градина “
Татяна Цъбуляк

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

Емоционално кондензиран разказ за израстването, чийто жанр се плъзга по ръба сред поезията и прозата. Сюжетът на този трогателен текст се разпростира на фона на политическите събития в Република Молдова в интервала на рухването на комунистическия режим.

Чрез основната героиня, чието название е Ласточка, авторката споделя за образуването на женствеността и личната еднаквост, когато фамилията е цялостен митичен квартал в Кишинев. Животът там е белязан от съперничеството сред две култури и два езика.

Години наред Ласточка би трябвало освен да взе участие в „ бизнеса “ на властната си осиновителка – да събира и мие празни бутилки, само че абсолютно да се подчинява на строгите ѝ наставления за положително и несъмнено бъдеще.

„ Стилът, на ръба сред лирика и прозаичност, извънредно кондензиран и с чести елипси… е резонансната камера на този синестетичен роман, в който усетът на брезовия сок се слива с мириса на мръсните длани, а звуковете и буквите на румънския език се преплитат с тези на съветския. “

Михай Йованел

3. „ Повече, в сравнение с обичам живота си “
Давид Гросман

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

Паметна история за три генерации несломими дами, безстрашно осветляваща дълбините на човешкото сърце и живата тъкан на фамилията.

Подписан от един от най-големите израелски писатели, „ Повече, в сравнение с обичам живота си “ е незабравим разказ, въодушевен от автентичен случай.

Пропита от страдалчество, обич и жадност за излекуване, това е историята на три генерации дами и на една загадка, която би трябвало да бъде разказана.

Вера, Нина и Гили пътуват дружно от Израел до Голи Оток, именуван още Адриатическия Алкатраз, където Вера е била измъчвана като зложелател на народа в Титова Югославия.

Това извънредно странствуване е филтрирано през обектива Гили, която се пробва да направи филм, само че в действителност разкрива комплицираните условия на сантименталната и родителската пристрастеност.

Давид Гросман храбро изследва дълбините на човешкото сърце и живата тъкан на фамилията.


4. „ Самоличност “
Милан Кундера

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

„ Самоличност “ е едно от най-търсените и представителни за творчеството на Милан Кундера творби, които му носят интернационално самопризнание.

По прилика с „ Непосилната лекост на битието “ и „ Безсмъртие “, „ Самоличност “ изследва тематиките за непостоянството и нежната визия за човешката еднаквост.

Жан-Марк сънува. Страх го е за Шантал, търси я, тича из улиците, най-после я вижда в тил, вижда я по какъв начин върви, по какъв начин се отдалечава. Тича след нея, вика я.

Още няколко крачки и ще я настигне, само че тя се обръща и Жан-Марк изумен вижда друго лице, непознато и неприятно лице.

Не е друга жена, Шантал е, неговата Шантал, няма никакво подозрение, само че неговата Шантал с лице на непозната, и това е грубо, отвратително жестоко…

5. „ Произход “
Саша Станишич

Забележителна книга за езика и срама, за смяната и изправянето на крайници, за щастието и гибелта, за първата случайност в биографията на един човек: случайността да се родиш някъде.

Ала това е и роман за всичко това, което идва след това. Заигравайки се с особеностите на жанра, създателят споделя за детството си във Вишеград, за края на мирното общуване в Бивша Югославия, за бягството на босненско-сръбското си семейство в Германия, за установяването там и компликациите, които съпътстват имигрантския живот.

С доста любов, само че и с подигравка в гласа той разказва страната, в която е роден, околните си и раздялата с баба си, която, до момента в който Саша колекционира мемоари, последователно губи своите.

„ Произход “ е книга за родината от спомените и родината от въображението. Книга за езика и срама, за смяната и изправянето на крайници, за щастието и гибелта.

6. „ Откраднаха ни. Историята на едно закононарушение “
Людмила Петрушевска

Определян от авторката като „ криминале от ново потомство “, „ Откраднаха ни. Историята на едно закононарушение “ съставлява меродавен и богат на нюанси портрет на съветските хора.

На московското летище майка изпраща синовете си в богатата страна Монтегаско при татко, който чака единствения си наследник.

Странното е, че паспортите на двете момчета са идентични – те освен са родени на една и съща дата, само че и имената им са идентични.

Как е допустимо това – в случай че бяха близнаци, личните им имена щяха да са разнообразни? Каква е връзката сред тях?

С достоверно до болежка перо авторката помирява карнавалната веселба, злокобния сюжет и пародията, като не икономисва на читателя нито дръзките психически прозрения, нито безжалостните си оценки.

7. „ Епохата на кожата “
Дубравка Угрешич

Този превъзходен алманах с есета е най-новото произведение на световноизвестната хърватска писателка от български генезис Дубравка Угрешич.

От мумията на Ленин, през всеобщите убийства в Индонезия през 60-те години на XX век и разпадането на Югославия в края на столетието, до днешната мигрантска криза…

Дръзко и решително, с горчива подигравка, жлъч и съпричастност Угрешич потапя перо в човешките безумия, страхове и мечти, с цел да открои емблематични феномени върху грапавата кожа на близкото минало, сегашното и обозримото бъдеще.

Нижат се геноциди, национализми, политика, власт и корупция, медийна, софтуерна и пазарна мощност, феминизъм, попкултура, незначителност, цинизъм, поругана и заличена историческа памет.

С колоритен език и полемичен жар, с голям брой културни препратки една гражданка на света с чувствителни сетива чертае картата на Голямата история и дребните истории на невидимите хора, вградили орисите си в темелите на цивилизацията.


8. „ Игра за всяка възраст “
Клаудиу Флориан

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

Въздействащ разказ за играта на историята с човешките ориси през погледа на дете и през участта на едно семейство.

С лекост и подигравка създателят показва драматизма на политическите, историческите и обществените проблеми на румънското общество от едно не толкоз далечно време.

През 70-те години на предишния век едно петгодишно момче споделя за живота си в многоезичната и етнически разнородна среда на Трансилвания, измежду своите родственици и съседи, които приказват румънски, немски и маджарски, както и саския и олтенския акцент, постоянно загатват Другаря, с съмнение гледат казионната телевизия и с вяра слушат радио Свободна Европа.

Момчето споделя на своя детски, доверчив, към момента недонаучен език и постоянно пояснява диалозите на възрастните превратно. Всичко тук е, както се показва то, „ по-много-начини “ – и езиците, и празненствата, и игрите, детските и на възрастните.

9. „ Касандра и Вълкът “
Маргарита Карапану

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

Поразително четиво, в което страшното е неотлъчно от лиричното, а финалът раздрусва, шокира и омайва по едно и също време.

Необикновена книга за детството, нечовечен справочник в света на най-малките, в най-мрачните кътчета на действителния свят. Шестгодишната Касандра споделя своите наблюдения, фантазии и кошмари в поредност от глави от един ред до няколко страници.

Темите скачат на пръв взор без понятен преход от малтретирането на децата към църковните ритуали, от неделната вечеря към самоубийството на чичото на момиченцето.

На места романът наподобява на детска приказка – виждаме героинята в компанията на вълци и на кутии с бонбони. В други моменти е сходен на алегория с герои, на които е посочена единствено специалността или връзката с Касандра.

10. „ Фонтана ди Треви “
Габриела Адамещяну

 10 книги за отбраната на свободната воля и правото на самоопределяне

Паричката на шанса, хвърлена във Фонтана ди Треви в Рим, носи ли благополучие? Как емигриралата във Франция Летиция може да си върне наследството от чичовците, репресирани от комунистическия режим?

Какво ново ще научи за объркания си любовен живот от младите си години и ще откри ли издател в Румъния за автобиографичния си разказ?

Гласът на основната героиня в романа ни въвлича в мъчителни за всеки алтернативи: сред другарството и недоверието, любовта и секса, „ гласа на земята “ и скептицизма на емигранта, заложбите и кариерата.

По време на един неин ден в днешния Букурещ минаваме по улиците на града, влизаме в домовете на няколко семейства, присъстваме на действителното земетресение, на „ по този начин наречената гражданска война “ и на международните атентати, научаваме по какъв начин животът се трансформира в разказ.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР