Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички

...
Днес в Българската армия жените военнослужещи се ползват с всички
Коментари Харесай

Военното министерство с остра позиция срещу Невяна Митева

Днес в Българската войска дамите военнослужещи се употребяват с всички права, с които се употребяват и сътрудниците им мъже. Равните права на дамите и мъжете военнослужещи са уредени както със Закона за защитата и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), поднормативните актове към него, по този начин и с Класификатора на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска. Няма никакви ограничавания за заемането на каквато и да е служба по сексуален симптом.
Това се показва в позиция на Министерството на защитата във връзка изказвания на кандидат-вицепрезидента Невяна Митева по отношение на военната ѝ кариера, представена от Frognews.

„ Няма сходни ограничавания и в наредбите за изискванията и реда за приемане на курсанти във висшите военни учебни заведения. Не е отказвано и образование във Военна академия „ Г.С. Раковски “ по сексуален симптом и изрично заявяваме, че такива изказвания са безспорна лъжа. Отказите се базират само на законови спънки, каквато да вземем за пример е неналичието на тапия от приключено висше военно учебно заведение “, прибавят от военното министерство.

„ Сблъсквала съм се с доста обстановки в моята кариера, може би това би могло да се дефинира като дискриминация. Едва на третата година ме позволиха до приемни изпити във Военната академия, само че това ме подтиква в допълнение. Точно тук е ролята на жените-военнослужещи, тъй като ние създадохме благоприятни условия за дамите. Въпрос на време е да има дами в изтребителната авиация “, описа през уикенда Митева в ефира на bTV.

Ето и останалата част от позицията на Министерството на защитата:

„ По темповете си на развиване и наличие статутът на българските дами военнослужещи не се отличава от законодателството и практиката в страните от Европейския съюз и НАТО. Жените са равнопоставени на мъжете при практикуване на специалността на военнослужещ.

Насаждането на погрешни и спекулативни внушения за дискриминация по отношение на правата на дамите военнослужещи в Българската войска поставя леке върху близо 30-годишните старания за одобряването на демократичните полезности освен в подтекста на равнопоставеността и равните права, само че и в налагането на равните благоприятни условия за развиване и напредък в кариерата и за двата пола.

В Министерството на защитата и Българската войска служат стотици дами военнослужещи, израснали с доста труд и старания през всички равнища на военната подчиненост. Сред тях към този момент има и старши офицери, минали през всички просветителни условия за кариерното им израстване – от висше военно учебно заведение, през образование във Факултет „ Командно-щабен” до Стратегическия курс на ВА „ Г.С. Раковски “. Във Военновъздушните ни сили служат и дами водачи, които никой не е ограничавал в решението им кой тип военна авиация да изберат.

Жените военнослужещи са изрично срещу използването на така наречен позитивна дискриминация, изразяваща се в излишно толериране и покровителстване, които пречат на същинската им професионална реализация и кадрово израстване.

Присъствието на дами в армейския строй от дълго време не се приема като събитие, будещо сензация. Насаждането на погрешни внушения за дискриминационно отношение към тях приказва за непознаване на демократичните процеси и крие риск за провокиране на рискови настроения, застрашаващи с години отстояваната равнопоставеност на половете в Българската войска “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР