Днес отбелязваме 140-та годишнина от славната Шипченска епопя през 1877

...
Днес отбелязваме 140-та годишнина от славната Шипченска епопя през 1877
Коментари Харесай

Гордост! Днес празнуваме 140 години от славната Шипченска епопея!

Днес означаваме 140-та годишнина от славната Шипченска епопя през 1877 година по време на Руско-турската война. В тази борба българските опълченци решаващо възпират османските орди да прекосят Стара планина.

По време на боевете през интервала 21-26 август 1877 (9 - 14 август остарял стил) умират 3100 съветски бойци и офицери, както и повече от 500 български доброволци. Загубите на съперника са повече от 8200 души.

Хиляди българи обичайно се чака да се включат в националното честване на историческия връх, което се отбелязва с редица прояви, в това число и възстановка на събитията.

Държавният глава Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев ще вземат участие в националното честване на връх Шипка.

Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в церемонията, която се организира пред паметника на Опълченците в София.

„ Всеки българин би трябвало най-малко един път да изкачи Шипка. Нека всички да си зададем въпроса можем ли най-малко малко да се доближим до тези герои, до това, което направиха те за България и да последваме техния образец. Можем и би трябвало да бъдем виновни за сегашното и бъдещето на България “, съобщи през август 2016 година Радев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР