Днес официално започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на

...
Днес официално започва строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на
Коментари Харесай

Започва строителството на газовата връзка между България и Сърбия

Днес публично стартира строителството на междусистемната газова връзка България-Сърбия на българска територия. Газопроводът ще бъде с обща дължина към 170 км от Нови Искър, Република България до Ниш, Република Сърбия, от които към 62 км са на българска територия. Строежът на трасето в Сърбия стартира преди година и се чака то да бъде готово тази есен.

Газопроводът е план от общ интерес за Европейския съюз, финансиран и по Механизма за свързване на Европа. По предварителни калкулации, разноските за построяването на газовата връзка на българска територия ще бъдат над 76 милиона евро. Средствата ще бъдат обезпечени посредством безплатно финансиране по европрограми, държавно обезпечен заем до близо 50 милиона евро и личен капитал на сдружението " Булгартрансгаз ".

Очаква се потенциалът на газовата връзка да бъде 1,8 милиарда кубически метра синьо гориво годишно, с опция и за реверсивен (в противоположна посока) поток. Предвижданията са газовата връзка на наша територия (и надлежно и целия газопровод) да бъде приключена до края на тази година.
 Официално - газовата връзка с Гърция влиза в употреба на 1 октомври
Официално - газовата връзка с Гърция влиза в употреба на 1 октомври

Забавянията са обезщетени, сподели районният министър

Изграждането на междусистемната газова връзка " България - Сърбия " е план от стратегическо значение, означи в Костинброд президентът Румен Радев, по време на церемонията за формалното стратиране на строителството на газопровода. По думите му, това е следващата значима стъпка в задълбочаването на двустранните връзки със прилежаща Сърбия и развиването на целия район.

Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич вземат участие през днешния ден в церемонията по формалното пускане на строителните действия за построяването на междусистемната газова връзка " България - Сърбия " (Gas Interconnection Bulgaria - Serbia, IBS) на българска територия.

" Интерконекторът е залог за бъдещето, само че той е израз на волята двете страни дружно да градим визия за общото ни европейско бъдеще, учредено на взаимност, взаимно доверие и поддръжка, новаторски подходи и нови технологии ", сподели президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

" Този план е образец по какъв начин устойчивото ни съдействие с Европейската комисия води до взаимно изгоди освен за нашите страни. Той дава нови благоприятни условия на района посредством действителна диверсификация и сигурност на доставките. Проектът е образец за сполучливото използване на европейската тактика за налична сила ", уточни президентът.

Държавният глава означи, че България се е посочила като надеждна директна страна на енергоносители. " Дори в най-тежката обстановка, когато останахме без доставки на съветски газ и то внезапно, продължихме надеждно през нашата територия да доставяме газ до Сърбия ".

Президентът напомни, че България е третият по величина чист експортьор на електрическа сила в Европа и продължаваме да осигуряваме надеждност за енергийните системи за нашите съседи, в това число Сърбия.
 Официално:
Официално: " Булгаргаз " подписа съглашение с " Боташ ", получаваме достъп до турската газопреносна система

Споразумението е за интервал от 13 години

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР