Добивът на литий от находището Goulamina в южната част на

...
Добивът на литий от находището Goulamina в южната част на
Коментари Харесай

Китайска компания започва добив в едно от най-големите находища на литий в Африка

Добивът на литий от находището Goulamina в южната част на Мали може да стартира още през август. Това оповестява локалният информативен портал Bamada.

Първоначално планът беше финансиран от австралийската компания Leo Lithium, само че през 2022 година тя се отдръпва от плана и той е добит напълно от китайската компания Ganfeng Lithium - за 380 млн. австралийски $ (около 255 млн. щатски долара).

Започването на употреба на рудника за литий Goulamina, която се чака да започва през август 2024 година, може да има доста икономическо влияние върху африканската страна с население към 20 млн. индивида, защото се чака да сътвори няколко хиляди нови работни места - както при построяването на рудника, по този начин и при неговата употреба, отбелязва порталът.
 Американският производител на литий Albemarle с рекордни доходи за 2023 година
Най-големият производител на литий в света с рекордни доходи за 2023 година

За четвъртото тримесечие обаче приходите са намалели на годишна база

Според прогнозата, рудникът съдържа до 100 млн. тона сподумен - руда, богата на литий, който минерал е главен при производството на литиево-йонни акумулатори за електрически автомобили и портативни електронни устройства.

Очаква се че данъчните приходи, които ще бъдат получени от страната след пускане работа на плана, ще оказват помощ за възстановяване на инфраструктурата на страната. Откриването на литиевия рудник ще направи Мали един от главните производители на литий в Африка, като в този момент водач е Конго. Находища на литий има също и в Зимбабве, Нигер и Гана.
 Китай ще влага в планове за литий в Казахстан
Китай ще влага в планове за литий в Казахстан

Скоро една от най-големите китайски компании от бранша стартира изследване в Казахстан
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР