Днес, на 10 май 2010 година, в България гостуваше астронавтката

...
Днес, на 10 май 2010 година, в България гостуваше астронавтката
Коментари Харесай

Лекция и интервю с астронавт на НАСА Марша Айвинс!

Днес, на 10 май 2010 година, в България гостуваше астронавтката на НАСА Марша Айвинс. По време на лекция през днешния ден тя направи исторически преглед на развиването на американската галактическа стратегия, описа за живота в космоса, очерта бъдещето на пилотираната космонавтика и най-после аз съумях да направя малко изявление с нея. 

В първата част на лекцията Айвинс описа за началните стадии от развиването на космонавтика, възхода на стратегия “Мъркюри ” и излизането на първия американец в орбита – Джон Глен. Следващата стъпка от развиването на космонавтиката, описа Айвинс, бе стратегия “Джемини ”. Тази стратегия осъществяваше изстрелвания с двама души в орбита и разреши на НАСА да усъвършенства скачванията (трудна задача, скачването трябваше да стане при скорост на придвижване на кораба 28 000 км/ч), също така “Джемини ” разреши реализирането на първите американски галактически разходки и работата на човек в скафандър в суровите условия в открития космос. Айвинс се разпростря и върху стратегия “Аполо ”, която разреши изпращането на човек на Луната. Айвинс не пропусна да означи, че без значение от огромния триумф, корабите “Аполо ” в действителност са изследвали дребна част от повърхността на Луната, най-вече в екваториалната област, където няма огромно количество остри зъбери и кратери.

 Marsha Ivins

Марша Айвинс – астронавт на НАСА. Тя посети България на 10-ти май (понеделник) 2010 година. Photo credit: NASA

Във втората част на лекцията астронавтката описа за живота в открития космос и компликациите, през които минава един астронавт. “В елементарния живот човек може да тръгне и да спре. Но в условия на микрогравитацията това го няма. Ето за какво ще видите, че на фотосите астронавтите плуват с двете ръце напред ”.  Айвинс акцентира за това, че течностите в космоса заемат сферична форма и това води до редица екзотични практики при ястие, пиянство, даже при ходенето до тоалетна. Сламките имат специфичен клапан, с цел да не може течността да продължи да се излива при пиянство. Що се касае до ходенето до тоалетна (бел. авт. – в действителност – един от най-често задаваните въпроси на астронавтите), описанието на процеса провокира плевел смях. За “малката ” работа, има тръба, която засмуква течностите, тя е подобаваща както за мъже, по този начин и за дами. Щом се касае за нещо “по-голямо ”, капакът се повдига, а човек би трябвало да обвие с краката си металния цилиндър на тоалетната, с цел да е компактно прикован към нея

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР