Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител,

...
Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Йоан Кръстител,
Коментари Харесай

На 7-ми януари отбелязваме Ивановден

Днес Българската православна черква уважава паметта на Свети Йоан Кръстител, който е кръстил Исус Христос в река Йордан, и който предсказва идването на сина Божи на земята и приготвя неговия път с проповедите си.

В националните ритуалиИвановдене денят, в който завършват коледните ритуали - новогодишните маскирани дружини стопират да обикалят домовете и водят ритуално " царя " на дружината на чешмата, където го окъпват.

Обредното къпане за здраве продължава и на Ивановден, като в тази ситуация ритуалът е за младоженците. На този ден кума или девера окъпва жениха, ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците.

В Югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до една година. На други места се прави всеобщо ритуално къпане на зетьовете.

Освен къпане, обредът включва и разменяне на блага, посещение - най-често у кумовете, поради националната визия за Свети Йоан като настойник на кумството и побратимството.

Затова младоженците носят у кумовете кравай, месо и вино и се прави обща софра, на която се поставят варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На 7 януари имен ден честват Иван, Иванka, Иванина, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР