Днес автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини влезе във вътрешния

...
Днес автоматичната междупланетна станция на НАСА “Касини влезе във вътрешния
Коментари Харесай

В очакване на сигнал: Днес Касини влезе между Сатурн и неговите пръстени, но минало ли е всичко наред?

Днес автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Касини ” влезе във вътрешния процеп сред Сатурн и неговите пръстени – район, който в никакъв случай до момента не е бил посещаван от човешки уред.

Но дали всичко е минало наред? Екипът на задачата чака с неспокойствие първия радиосигнал, който се чака да дойде не по-рано от на следващия ден, на 27-ми април в 10:00 ч. българско време.

Причината за това ненадейно закъснение, което държи на нокти учените, е че районът сред пръстените и планетата е съвсем изцяло чужд. Възможно е да има частици, които се движат с висока скорост и конфликта с някоя от тях може да докара до щета на борда на автоматизираната станция. По принцип екипът не чака тези частички да са с размер по-голям от този на частичките, изграждайки земен дим, само че за всеки случай непотребни опасности не се поемат. Поради това огромната антена беше насочена по посока на придвижването, с цел да служи като щит. Но за сметка на това понастоящем “Касини ” не може да комуникира със Земята в действително време.

Часове след възобновяването на радиоконтакта с задачата чакаме да получим и първите фотоси отблизо разстояние, възлизащо едвам на 3 000 километра от облаците на Сатурн.

Стискаме палци и чакаме на следващия ден положителни вести!

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР