Днес 50-и рожден ден празнува бившият български национал Здравко Здравков.

...
Днес 50-и рожден ден празнува бившият български национал Здравко Здравков.
Коментари Харесай

БФС поздрави Здравко Здравков

Днес 50-и рожден ден чества някогашният български национал Здравко Здравков. Дългогодишният вратар е роден на 4 октомври 1970 година в София. Юноша е на Левски, където дебютира в професионалния футбол и записва 76 дуела в интервала сред 1988-а и 1995-а (през сезон 1993/94 пази за Етър). Със сините на два пъти става първенец на страната и също толкоз пъти подвига Купата на България, само че по този начин и не съумява да завоюва продължително титулярното място.

През лятото на 1995-а минава в Славия и се утвърждава като първи вратар на шампионския състав на най-стария столичен клуб, спечелил дубъл през сезон 1995/96. Следва трансфер в Турция, където Фози, както го назовават ентусиастите, пази за Истанбулспор (два интервала, 105 мача) и Аданаспор (24 мача). За малко се завръща в България на вратата на Черно море, преди още веднъж да облече екипа на Истанбулспор и да добави 18 дуела във визитката си. През пролетта на 2004-а играе за Литекс и печели Купата на България, а кариерата си приключва в трети турски отбор - Ризеспор. През 2003-а е поканен на проби в британския гранд Арсенал, само че до контракт по този начин и не се стига.

За националния тим Здравков дебютира през 1996-а и записва общо 70 мача за девет години. Част от състава, взел участие на две европейски шампионати - в Англия през 1996-а (където остава запаса на Борислав Михайлов) и в Португалия осем години по-късно, играе и на международните финали във Франция през 1998-а.

След края на спортната си кариера е част от треньорските щабове на Левски, Славия, Интерклубе (Ангола) и Хангжу Грийнтаун, като през 2017-а е краткотраен старши треньор на китайския клуб. За малко е треньор на вратарите на Лудогорец, след което още веднъж се завръща в Китай, този път в Гуиджоу Хънгфънг.

Българският футболен съюз честити празника на Здравко Здравков и му желае здраве, шанс и бъдещи триумфи!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР