Джо Байдън се кандидатира за втори президентски мандат. По време

...
Джо Байдън се кандидатира за втори президентски мандат. По време
Коментари Харесай

Какво беше обещал Байдън на американците и какво изпълни

Джо Байдън се кандидатира за втори президентски мандат. По време на предходната акция той даде доста обещания. Колко от тях обаче съумя да извърши?

Намаляване на безработицата

Заради пандемията през 2020 година безработицата в Съединени американски щати набъбна до над 14 %. Днес Байдън може да е удовлетворен, тъй като тя е спаднала до 3,4 на 100 - най-ниското ѝ равнище от 50 години. Една от аргументите е, че американската стопанска система сътвори доста повече работни места от предстоящото. 

Привличане на технологиите на бъдещето в Съединени американски щати

С вложения от 52 милиарда $ и подписването на Закона за чиповете и науката Байдън се зае с привличането назад в Съединени американски щати на производителите на съвременни технологии, измежду които компютърни чипове, акумулатори, електрически автомобили и сериозни минерали. Първите триумфи към този момент са налице: всички огромни производители на чипове и акумулатори възнамеряват милиардни вложения в страната. 

Защитата на климата на напред във времето

Безвъзмездни помощи, данъчни облекчения, заеми - Съединени американски щати ще се борят с климатичната рецесия с към 369 милиарда $ през идващите 10 години. Предвижда се разширението на потреблението на възобновими енергийни източници, подобряването на енергийната успеваемост в частните семейства и намаляването на излъчванията от газовите и въглищните електроцентрали. Ако американски жител реши да си купи използван електрически автомобил, той ще получи данъчен заем в размер на 4000 $, а за нов автомобил - 7500 $. По този метод Съединени американски щати желаят да понижат излъчванията на въглероден двуокис с 40% до 2030 година.

По-добро опазване на здравето

64 милиарда $ бяха налети в американската здравна система. Гражданите биват подпомагани при покриването на разноските за частно здравно обезпечаване, а медикаментите, отпускани с рецепта, поевтиняват. Например диабетиците в бъдеще би трябвало да заплащат единствено 35 $ месечно за инсулин. 

Подновяване на инфраструктурата

Номеври 2021 година: Байдън подписва Закона за инфраструктуратаСнимка: Evan Vucci/AP/picture alliance

Инфраструктурният закон, който планува вложения за 1 милиард $, бе признат с поддръжката на двете партии през ноември 2021 година. Редом с ремонт на улици, мостове и ж.п.-линии ще бъдат конфигурирани и зарядни станции за електрически коли и закупени електрически бусове. 

Защита на еднополовите бракове

През декември 2022 година със своя автограф Байдън отбрани еднополовите бракове. Занапред обособените щати ще би трябвало да признават подписаните в различен щат бракове сред еднополови двойки. 

Възстановяване на трансатлантическите връзки

Докато Доналд Тръмп предпочиташе да води по-изолационна политика и даже се дистанцира от съдружниците в НАТО, Байдън върна Съединени американски щати към обичайното ѝ външнополитическо държание. В това число и в поддръжката за Украйна: от началото на войната Съединени американски щати са дали на Киев помощи зад над 70 милиарда евро. 

Леко стягане на законите за владеене на оръжие

При подписването на нов закон за надзор над оръжията, Джо Байдън призна, че е желал по-строги ограничения. Компромисът сред републиканци и демократи планува по-сериозен надзор върху купувачите на оръжия под 21-годишна възраст. Финансови тласъци пък имат за цел да насърчат обособените щати да лишават краткотрайно оръжията на евентуално рискови лица. Забрана на автоматите обаче не беше наложена макар зловещите престрелки в Ювалди и Бъфало, които лишиха живота на деца. 

Федералното право на аборт не бе обезпечено

Байдън не съумя да реализира доста от законодателните си планове, както беше дадено - програмата за студентски заеми е спряна, промяната в полицията също е в застой. Преди всичко обаче Байдън и Демократическата партия не съумяха да подсигуряват правото на аборт в цялата страна, което бе анулирано от Върховния съд през юни 2022 година. 

Зеленски гостува на Байдън в Белия дом: Съединени американски щати са най-големият покровител на Украйна във войната, стартирана от Русия Снимка: Patrick Semansky/AP/picture alliance

Хаотичното евакуиране от Афганистан

Най-срамният епизод от първия мандат на Байдън беше прибързаното евакуиране от Кабул. Снимките на афганистанци, обезверено хванали се за евакуационните самолети на Съединени американски щати, обиколиха света. В разгара на интервенцията по евакуация десетки афганистанци и 13 американски бойци бяха убити при терористична офанзива край летището в Кабул.

Въпросен с миграцията не е решен

Байдън искаше да реализира по-хуманно отношение към мигрантите на южната граница с Мексико от времето на своя предходник Доналд Тръмп. Вицепрезидентката Камала Харис имаше за задача да ограничи незаконната миграция. Този проект обаче досега претърпява крушение. Въпреки че децата към този момент не се лишават от родителите им на границата и не се затварят в сходни на кафези лагери, фамилиите към момента се разделят. Ускорените депортации без правосъден надзор са все по този начин нормална процедура. Броят на хората, които идват на границата всеки ден, остава неизменен - 8000 души към декември 2022 година.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР