Очакваме сътресения в икономиката заради рецесията в Западна Европа. Четвърто

...
Очакваме сътресения в икономиката заради рецесията в Западна Европа. Четвърто
Коментари Харесай

Пламен Димитров във Варна: Очакваме сътресения в икономиката заради рецесията в Западна Европа

Очакваме разтърсвания в стопанската система поради рецесията в Западна Европа. Четвърто тримесечие към този момент Германия е в криза. Намаляват поръчките в преработвателната, в химическата промишленост. Това към този момент води до съкращания. Например едно огромно голямо дружество в Старозагорска област, което работи за експорт, редуцира 130 индивида преди месец. Най-големият ни производител на колела, а и на Балканите, има 50 % спад на поръчките. Горе-долу с толкоз е скъсен и личният състав. Очакваме разтърсвания и в други браншове. Поради тази причина сме предложили дружно с работодателите смяна в Кодекса на труда незабавно след изборите, с цел да се вкара общ механизъм за поддръжка на компаниите при понижени поръчки и продажби.

Това сподели във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров, който бе в региона дружно с вицепрезидентите Даниела Алексиева и Тодор Капитанов в границите на почналата при започване на април национална акция на конфедерацията “По-високи приходи с твоя профсъюз ”. Проведени бяха срещи с управленията на предприятия в града, с служащи, с кмета на Варна Благомир Коцев.

На конференция Димитров изясни, че препоръчаният механизъм за поддръжка на компаниите, които търпят спад на продажбите поради рецесията в Западна Европа, е с съответни критерии и ще разреши да не се редуцират служащи. Част от финансирането ще от фонд “Безработица ”, а каквото не доближава – от държавния бюджет.

В няколко бранша има напрежение сега, сподели още президентът на КНСБ. Относно това в бранш “Здравеопазване ”, където с нарочни писма водачи на работодателски организации отхвърлят подписване на нов КТД, Димитров уточни, че би трябвало да има среща освен с министъра на опазването на здравето, а и с премиера. Този казус демонстрира, че не вървим към стабилно транспониране на Директивата за съответни минимални работни заплати и поощряване на груповото трудово договоряне, а в противоположна посока. Още другата седмица ще желаеме среща със служебния министър председател Димитър Главчев по тази тематика. Притеснително е да се бойкотират договарянията по подписване на Колективен трудов контракт в бранша, сподели Димитров.

Той уточни, че с оферти за промени в Кодекса на труда, свързани с транспонирането на Директивата за съответните минимални работни заплати, КНСБ упорства и за договаряне на национално равнище на три минимални заплати – за нискоквалифиран труд, за хора със приблизително и с висше обучение. Започнали сме договаряния от два месеца с работодателските организации и търсим формула и механизъм, които да предложим, изясни Димитров.

Той прикани страната да влезе във функционалностите си и да стартира да пресмята Заплата за прехрана, като стъпи на утвърдената от МОТ методология. Тя е с няколко величини – разноски за храна, опазване на здравето, обучение, жилищни разноски, свободно време.

Повишението на заплатите няма опция. Между 12 и 15 % би трябвало да бъдат увеличени тази година, безапелационен бе Димитров.

Конкретно за Варна той уточни, че данните на Национален статистически институт демонстрират, че междинната заплата за региона е 1855 лева Броят на заетите на МРЗ е 22,5 %, което надвишава междинната стойност за страната от 19,7 на 100.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов пък уточни, че измежду най-честите нарушавания на трудовите права, за които КНСБ е получила сигнали от област Варна, е отвод от работодателите да договарят работни заплати с Колективен трудов контракт. Сигнали има и за това, че договореностите, залегнали в подписан групов контракт се разгръщат за всички заети в обещано дружество, освен за членовете на синдикалната организация и включили се към КТД.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР