Джак Дорси медитира съсредоточено в поза лотос на сцената на

...
Джак Дорси медитира съсредоточено в поза лотос на сцената на
Коментари Харесай

#OneTeam: Един паметен купон на Twitter със специално послание от Мъск

Джак Дорси медитира концентрирано в поза лотос на сцената на една от най-големите конферентни зали в Сан Франциско.

Зад гърба му е птичката Лари, емблематичното лого на Twitter, застинало в центъра на голям видеоекран.

Ако в този миг беше отворил очи, той щеше да види съвсем всички 3500 чиновници на Twitter, обърнати към него в личния си беззвучен транс.

От пода на конгресния център, където са ситуирани те, Дорси обаче наподобява единствено като контур, нещо сходно на кокалест Буда.

Денят е 31 юли, а годината 2018-та.

Това е началото на #OneTeam, първото по рода си изнесено съвещание на цялата компания Twitter.

Дорси е помолил всички да прекарат 10 минути в медитация преди началото на натовареното с презентации от управлението събитие.

Почти всички чиновници в международен мащаб са отпътували за Сан Франциско за тридневния конгрес.

Сутринта е самобитна респект към неповторимия, персонален метод на живот на Дорси. Майка му Марсия е първият човек на сцената, който поздравява всички - намек за обстоятелството, че тя всеки ден разгласява еднакъв туит с текст " Добро утро " от вкъщи си в Сейнт Луис.

Освен с медитация, Дорси стартира деня си с три неща - " солен сок ", слънчева светлина и придвижване.

Сега чиновниците на Twitter вършат същото.

Под стола на всеки има торбичка с бутилка вода, хималайска сол и лимонен сок, които в композиция вършат коктейла на Дорси " пробуждане ".

Самоят той настиска специфичен бутон на сцената, който възпроизвежда резултати, сходни на слънчева светлина, а в този миг избухва и неочакван " флашмоб ", в който няколко от висшите ръководители на Twitter танцуват.

Сутринта включва и привет от един от обичаните рапъри на Дорси - Джей Рок.

В продължение на години организацията по продажби на Twitter организира известната годишна изнесена среща. Ръководителите на компанията вземат решение, че е по-добре и по-евтино да обединят всички в едно мегасъбитие. Така се получава пълноценно корпоративно съвещание за визията на платформата.

По това време Twitter към този момент е минал през два кръга на съкращения, несполучлив развой на продажби и първите 18 месеца от президентството на Тръмп.

В 90-минутната си тирада Дорси декларира, че задачата на Twitter е да " служи на публичния диалог ", което на корпоративен език значи да оказва помощ на хората да поддържат връзка за нещата, които се случват към тях.

Това значи да се поддържа Twitter " здрав " и да се печели доверието на потребителите, само че също по този начин " да се обединят облагата и #целта " и " да бъде #бърз, #свободен и #забавен! "

Идеята е елементарна: Twitter е мястото, където хората отиват, с цел да приказват за това, което се случва по света.

Един от слайдовете на Дорси включва убеждението му, че един ден Twitter ще " обслужва " над 1 милиард души дневно. (По това време Twitter има 122 млн. консуматори на ден.)

Служителите прекарват огромна част от идващите дни в разнообразни сесии, където водачите на компанията споделят настоящи вести и обрисуват тактиката за съответните екипи.

За да координира събитието и да помогне за съставянето на дневния ред, Twitter се обръща към Лесли Берланд.

В качеството си на началник на отдел " Човешки запаси " и основен маркетингов шеф на компанията, тя следи за вътрешната просвета на Twitter и външната му известност. Повече от всеки различен в управлението тя умее да изкара Дорси от черупката му и това се трансформира във значима част от програмата #OneTeam.

Колкото по-близък и наличен е Дорси за възходящата база от чиновници на Twitter, толкоз по-вероятно е те да се радват да работят в компанията.

Не, че Дорси е недосегаем - тъкмо противоположното.

Той постоянно дава отговор на инцидентни имейли от редови чиновници и постоянно работи в кафенето на Twitter или на балкона на деветия етаж, където всеки може да се приближи до него с въпрос.

Но той към момента е интроверт, милиардер и прочут основен изпълнителен шеф, който не постоянно желае да стои под светлината на прожекторите. Служителите, имали срещи с него, са сюрпризирани какъв брой малко приказва, а дълбокият му еднообразен глас може да провокира даже незаинтересованост.

Дорси е доста по-добър в писмената връзка, в сравнение с в персонален проект, само че на сцената на #OneTeam той наподобява изненадващо удобно и решително. Събитието дава опция да се покаже в нова светлина и да завоюва чиновниците си.

Планът работи съвършено.

Дорси става звездата на тридневното шоу дружно с директните си подчинени - група, наричана просто " личен състав ".

Служителите намират утринната му рутина за странна, само че и за очарователна. Родителите му Марсия и Тим, описват детски мемоари за своя спокоен и артистичен наследник, и стават независими звезди, които театралничат за селфита и разменят туитове със чиновниците дълго след края на конференцията.

Сесията по медитация на Дорси е леко нелепа, защото множеството хора не знаят какво да вършат по време на 10-те минути цялостна тишина, да не приказваме за пиенето на солен сок по-късно.

Но за три дни те виждат повече от Дорси, в сравнение с доста от тях за целия си стаж в Twitter.  В края на седмицата личният състав по кетъринг към този момент обикаля с подноси чаши със солен сок, който всички чакат да получат.

В последната вечер Twitter провежда огромно празненство.

Брус Фалк, индивидът, който дава отговор за рекламните артикули, танцува брейк на сцената пред цялата компания. И други шефове са във вихъра: Нед Сегал, финансовият шеф, е с неонови лампички към врата си и оранжеви чорапогащи; Джей Пи Махо, началник на отдела за рекламни продажби в Съединени американски щати е наобиколен с голяма златна верига.

На идната заран всички се усещат като в края на летния лагер. Служителите си разменяха вътрешни смешки и пишат какъв брой доста обичат работата си, като доста от тях добавяват хаштага #lovewhereyouwork.

През идващите няколко месеца HR отделът вижда, че съвсем никой не напуща компанията. Докато всички стартират работа в понеделник, в офисите по целия свят са основани станции за солен сок в кухните и кафенетата.

Седмицата обаче носи едно огромно отчаяние.

Тръгват клюки, че Дорси е поканил специфичен преподавател, друга известна персона и върл консуматор на Twitter:

Илон Мъск.

В последния ден на конференцията, преди огромния ваучър вечерта, Дорси оповестява на всички, че задължението е пропаднал.

" И по този начин, всички чакаха външен преподавател, който щяхме да доведем тук, с цел да ни приказва за нашата услуга и за това какво вършим и къде бихме могли да бъдем по-добри ", споделя Дорси, до момента в който се разхожда по сцената.

" За страдание, той се оказа извънредно, извънредно ангажиран и не е в положение да пристигна ".

Вярно е, че Мъск е ангажиран.

По-рано през годината основният изпълнителен шеф на Tesla спи на пода на автомобилната си фабрика, с цел да се опита да усили производството на най-новия  електромобил - " Модел 3 ". През множеството дни той даже няма време да си вземе душ или да се преоблече. В началото на юли нещата се усъвършенстват, само че той към момента е " с единия крайник в пъкъла " и се изтощава душевен от напрежението.

Като разтуха Дорси прочита от сцената размяната на директни известия с Мъск от деня, в който той го е помолил да пристигна на събитието. Мъск е дал отговор, че ненавижда да е преподавател, само че би направил изключение за Twitter.

" Обичам Twitter и считам, че той е от положителните сили ", споделя Мъск на Дорси.

Публиката се развеселява, а самият Дорси наподобява поласкан и признава: " Това е много необикновено ".

Обещава, че Мъск ще пристигна идващия път.

Текстът е фрагмент от новата книга на Кърт Вагнер " Battle for the Bird ", препечатан от BusinessInsider.  Авторът е публицист от Bloomberg, който споделя историята на Twitter, обрисувайки нейния напредък като една от най-значимите софтуерни компании. От триумфалното завръщане на Джак Дорси като основен изпълнителен шеф през 2015 година до противоречивата продажба на ексцентричния Илон Мъск за 44 милиарда $, " Battle for the Bird " разкрива комплицираната действителност и безмилостни провокации в построяването на могъща обществена мрежа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР