Морската среда се подобрява, е общата констатация на специалистите. Проблеми

...
Морската среда се подобрява, е общата констатация на специалистите. Проблеми
Коментари Харесай

Отпускат пари за наблюдение на морската вода и биоразнообразието в Черно море

Морската среда се усъвършенства, е общата констатация на експертите. Проблеми обаче има - замърсявания от интензивния корабен трафик и от отпадни води, риболова, измененията на климата. Част от решенията.

Десислава Консулова - шеф на Басейнова дирекция - Варна разяснява:  "Прилагане на екологощадящи техники във връзка с тралирането на морското дъно, въвеждане на съответни забрани и ограничавания, зониране на Черно море. "

Пак в тази посока до седмица се чака да бъдат подготвени и проектите за ръководство на част от предпазените зони по Черноморието. А с цел да се спре изливането на отпадни води в морето, от екомиинстерството се ангажираха през идната година да бъдат обезпечени средства за построяването на пречиствателни уреди във Варвара, Ахтопол и Синеморец.

Крехкото равновесие на биоразнообразието е във фокуса на специалистите. Сега на дневен ред е бялата мида. Нови ограничения би трябвало да лимитират бракониерския улов, който по данни на Агенцията по риболовство е над 70%.

Атанаска Николова - заместник-министър на околната среда и водите съобщи: "Определяне на зони, в които ще се забрани улова на бяла мида, установяване на методите, които ще бъдат разрешени за този рандеман, интервалите, в които този рандеман ще бъде разрешен. "

Един от огромните замърсители на Черно море е река Дунав. Затова приоритет на българското председателство на Евросъюза ще бъде намиране на устойчиви и интегрирани решения за развиването на Дунавския и Черноморския район.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР