Дискотеките изобщо не са най-опасното място за разпространение на коронавирус.

...
Дискотеките изобщо не са най-опасното място за разпространение на коронавирус.
Коментари Харесай

Корона в дискотеката? Има по-опасно място

Дискотеките въобще не са най-опасното място за разпространяване на ковид.  По-голяма заплаха крие визитата на фамилни тържества като сватби, рождени дни и абитуриентски балове. Това съобщи основният държавен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на полемика, проведена от Националната пациентска организация взаимно със българската асоциация на заведенията.

Няма смисъл от налаганите гранични ограничения за пътешестване, тъй като вирусът към този момент е публикуван на всички места, счита доцент Кунчев. Според него драконовските ограничения, които цяло лято постановяваше прилежаща Гърция не проработиха, тъй като при повторните проби се хващаха от 300 приносители най-много 10-15.

За следващ път основният здравен контрольор съобщи, че хотелите и заведенията са вложили доста да спазят ограниченията и са измежду най-сигурните места във връзка с неразпространение на ковид. " Те обаче станаха жертва на нощните клубове и нощните заведения, в които не се съблюдаваха предписанията ", съобщи Кунчев. И добави, че тези заведения са по-рискови, защото са основани в тях да се съкратява дистанцията, а не да се съблюдава. Доц. Кунчев призна, че сходно държание е отговорност на самите забавляващи се. " Въпреки че няма доказателства, че там се заразяват повече хора, въпреки всичко там контактите са по-близки ", изясни той. " Обаче в Европа това са първите обекти, които се затварят и макар че не желаем и нямаме желание да вършим това, в случай че се наложи и ние ще предприемем сходни ограничения ", акцентира Кунчев, представен от в. „ Труд ”. Представителите на заведенията подчертаха, че лимитират броя на посетителите и дават повече пространство на своите клиенти и съблюдават всички предписани ограничения.

Според основният здравен контрольор понижаване на работното време на заведенията също няма необикновен резултат, защото вирусът няма работно време. Той предложи да се употребяват единствено утвърдените близо 1000 дезинфектанта  от Министерство на здравеопазването. Той акцентира, че към 100 козметични средства, представящи се за дезинфектанти са спрени от приложимост, а спекулата със защитни средства през последните месеци е намаляла. Кунчев акцентира, че е доста по-ефективно да се дезинфекцират въздуха с бактерицидни лампи, а не повърхностите. От бизнеса обаче се оплакаха, че цените и сега са прекомерно високи и затрудняват бизнеса. Доц. Кунчев бе безапелационен, че все още не се планува стягане на ограниченията, а се предлага по-стриктното им съблюдаване. И призна, че инспекторите, които би трябвало да наблюдават за спазването им са едвам 500 в цялата страна и главно се занимават с по-важни действия за ограничение на епидемията. " Заведенията не са най-засегнати от рецесията, а още по-пострадали са хотелите и целият туристически бранш, както и сферата на културните мероприятия ", акцентира доцент Кунчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР