Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) постанови премахването на едно

...
Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) постанови премахването на едно
Коментари Харесай

Премахват незаконен ски влек от ски зона Банско

Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) постанови премахването на едно от оборудванията в ски зона Банско.
Това стана факт след сигнал от 2012 година на обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България “ до Окръжна прокуратура - Благоевград, която е направила инспекция в Национален парк Пирин
Обектът, който би трябвало да се отстрани, е детският ски влек Чалин Валог с дължина над 640 метра и потенциал от над 900 души на час. Той обаче е очакван нито в териториално-устройствения проект на ски зона Банско от 2001 година, нито в отчасти обновения от 2005 година Издадени са заповеди за спиране на електрозахранването и за премахването на влека.
Прокуратурата взима под внимание и геодезическото снимане на ски зоната, осъществено от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) от 2010 година, което сподели, че ски зона Банско е с 60% по-голяма от позволените по концесия близо 990 декара. Въпросният влек заема повърхност от 3,8 декара.
Коалицията " За да остане природа в България “ предизвестява, че в тази ситуация има и нарушаване, осъществено от самото екоминистерство, което съгласно резолюцията на прокуратурата е съгласувало капиталовата стратегия на концесионера на ски зона Банско Юлен АД през 2007 година Тогава екоминистър беше Джевдет Чакъров. Данните от инспекцията в действителност демонстрират механизма, по който са построени част от оборудванията – тяхното създаване е довело до използването на повече от площта по концесионен контракт.
" В капиталовата стратегия има уреди, които не са планувани в териториално-устройствения проект на ски зона Банско от 2001 година и надлежно липсват и в проекта за ръководство на Национален парк Пирин. По закон точно Министерство на околната среда и водите би трябвало да следи за спазването на закона в изключителната държавна благосъстоятелност, каквото съставлява Национален парк Пирин ", пишат в известието до медиите те.
Въпросният влек продължава да се вижда на уебкамерите на ски зона Банско.
Решението на благоевградската прокуратура може да се апелира пред Апелативна прокуратура - София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР