Директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров написа първата в

...
Директорът на Природонаучния музей д-р Огнян Тодоров написа първата в
Коментари Харесай

Пловдивчанинът, живял сред скорпиони и варани, издаде уникал...



Директорът на Природонаучния музей доктор Огнян Тодоров написа първата в света книга за безгръбначни животни с 1741 илюстрации



Директорът на Природонаучния музей доктор Огнян Тодоров отпечата първия „ Атлас на безгръбначните животни” в света. Луксозната книга се продава за 97 лв. и е пусната в експериментален тираж от 100 бройки. Само през вчерашния ден са продадени над 20 атласа. Книгата е без аналог и съдържа 1741 цветни илюстрации на показаните организми. 1164 от тях са на създателя и са правени в продължение на 20 години. Другите фотоси е откупил. На една от тях е показан дъждовен червей от Австралия, който е огромен и пълен колкото български смок. Авторските фотоси на доктор Тодоров са правени по време на експедициите му на разнообразни континенти. Преди две години прекара повече от месец измежду най-големите скорпиони, стоножки и варани в малайзийската част на остров Борнео.



„ Най-после съумях да издам това мое създание. Над 20 години целеустремено фотографирам безгръбначните за този атлас. В този тип атласът е без аналог в света”, споделя доктор Тодоров. Ботаникът има доста научни изявления, само че това е първата му книга. Сега събира материали и за втори атлас, който ще е отдаден на международната херпетофауна - земноводни и влечуги. Подобно издание също не се е появявало в никакъв случай у нас. За него към този момент е събрал доста авторски фотоси.

В атласа за безгръбначните има подробна информация за всички видове и класове, а постоянно и разреди, фамилии и типове, от международната безгръбначна фауна, както и любопитни обстоятелства от категория " Най-най ". Показани са най-големите, най-отровните и най-красивите животни.

Има неповторими фотоси като многоножки, разнообразни типове червеи и инсекти. На доста фотоси са показани невероятните шарки на най-опасните и най-отровни паяци. Описанието в текста на атласа включва бройка, разпространяване, местообитание, размножаване, морфологични и анатомични особености. Представени са както елементарни и постоянно срещани типове, по този начин и редки и странни.



Атласът е 510 страници във формат А4. Отпечатан е в първокласно осъществяване. „ Смятам да го преведа и на британски и по този начин да го предложим за продажба в чужбина”, сподели за „ Марица” шефът на Природонаучния музей. Идеята за този атлас поражда преди време и е предизвикана от " Атлас по зоология. Безгръбначни животни " от 1994-та с създател проф. Павел Ангелов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР