Династията Рокфелер е една от онези, чиито имена винаги свързваме

...
Династията Рокфелер е една от онези, чиито имена винаги свързваме
Коментари Харесай

Династия Рокфелер

Династията Рокфелер е една от тези, чиито имена постоянно свързваме с власт и благосъстояние - Богат като Рокфелер.

Династията е учредена от Джон Рокфелер, роден през 1839 година в Ричфорд, Ню Йорк. Семейството е относително оскъдно, само че дребният Джон получава положително образование. Оказва се и добър възпитаник – доста добър е по математика и е извънредно упорит.

Неговата упоритост го води до основаването през 186 година на Standard Oil Company, в Кливлънд, Охайо. Той и неговият брат Уилям става съдружници и стартират да добиват петрол. До гибелта му през 1937 година той е направил положение от 336 милиарда $ съгласно днешния курс.

Въпреки упоритостите и работохолизма си той се пенсионира рано, на 50 години. Джон Рокфелер не прекарва обаче целия си живот в печелене на пари. Известен е и с изключителната си филантропиям като за щедрост той раздава над 1 милиард $. Подкрепя просветителни дела и такива за медицински проучвания да вземем за пример.

Синът му - Джон Рокфелер Младши, също работи за компанията на татко си, откакто се дипломира от Университета Браун. В един миг обаче напуща, с цел да се отдаде напълно на благотворителна активност.

Въпреки многото положителни дела, които поддържа, той се оказва в центъра на скандал. През 1913 година миньорите в една от фирмите на Рокфелер стартират стачка, която скоро излиза отвън надзор. Стачниците са изгонени от домовете и принудени да живеят на палатки по време на студената зима. Стига се до такава степен, че част от тях, в това число и 11 деца, са убити от частни охранители. Това провокира необятен публичен отзив и даже чуване пред Конгреса.

Джон Рокфелер Младши стартира още по-усилена социална активност, която не приключва до края на живота си.

Петте наследника на Рокфелер Младши

 Наследници на Рокфелер

Джон Рокфелер Младши има петима сина и една щерка. Аби Рокфелер се занимава извънредно с щедрост, а братята ѝ построяват друга известност.

Джон III се занимава с външна политика и е изтъкнат човеколюбец. Особено заинтригуван от Азия, той основава редица организации. Една от тях, Съвета за популацията, е първата в света организация, която приказва за проблемите със свръхнаселението на света.

Нелсън е сигурно най-известният от братята. Той влиза в политиката и има упоритости да стане президент. Не съумява да стигне до Овалния кабинет, само че е вицепрезидент на Джералд Форд сред 1974 и 1977 година Преди това изкарва четири мандата като губернатор на щата Ню Йорк.

Лорънс, третият от братята, оказва огромно въздействие на Уолстрийт. Той влага в разнообразни стартъпи главно в области като електроника, биотехнологии и компютри. Талантът му е да усеща къде би трябвало да се влага и коя компания ще завоюва най-вече в бъдеще. Той е и един от първите, които влагат в Apple и Intel.

Уинтроп също влиза в политиката след края на Втората международна война. Той е губернатор на Арканзас от 1967 до 1971 година Успява да прокара минимална работна заплата, да вземем за пример. Известен е с това, че съумява да направи изключителни промени в културното и икономическо развиване на Арканзас.

Най-малкият наследник, Дейвид, също е властна фигура на Уолстрийт. След края на Втората международна война той стартира работа в Чейс Манхатън Банк, на която става изпълнителен шеф през 1969 година Успява да разрасне банката, като открива голям брой офиси в други страни, достигайки 73. Тя е и първата западна банка, която открива офиси в Китай и Русия. Реорганизира структурата на банката и вкарва нови отдели като Човешки запаси, Маркетинг и др.

 Уолстрийт и Рокфелер

Династията Рокфелер оказва необикновено влияние освен върху финансовия и политически живот в Америка. Те поддържат и дела, свързани с образованието, медицинските проучвания, биотехнологиите, обществените науки и изкуствата.

Парите, които всеки един член на семейство Рокфелер, а и техните наследници са дали за щедрост, не могат да бъдат тъкмо представени, само че възлизат на милиарди.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР