Дихателните практики, или както са известни на санскрит – пранаяма

...
Дихателните практики, или както са известни на санскрит – пранаяма
Коментари Харесай

Йогийски дихателни упражнения

Дихателните практики, или както са известни на санскрит – пранаяма – са наложителна част от йогата. Да се практикуват асани без дихателни извършения е немислимо.

Ползата от йогийските дихателни извършения е голяма. Като изпълнявате постоянно пранаяма, успокоявате мозъка си, спомагате за здравето на белите ви дробове и на диафрагмата.

Сутрешните дихателни извършения се назовават удияна бандхи. Правят се след утрешния тоалет. Пие се една чаша вода и се сяда с изправен тил, върху възглавница, поставена върху петите на краката, които са сгънати в коленете.

 дихателни извършения

Вдишва се внезапно и бързо, все едно дърпате въженце, което сте вързали за пъпа си, само че отвътре на тялото, и по-късно внезапно го отпускате при издишване. Така вдишвате и издишвате сред 100 и четиристотин пъти.

В началото е добре да не се престаравате, с цел да не ви стане неприятно. Стотина пъти са изцяло задоволително през първите седмици от практикуването на дихателните извършения.

 Йога

Следва бхастрика – мощни вдишвания и издишвания с оптималната амплитуда и скорост. Изпълняват се 10 или петнадесет пъти, само че може да усетите прилошаване. Ако това стане, незабавно спрете.

След последното издишване от тази серия си поемете въздух постепенно и умерено. По време на това упражнение се пробвайте да не мислите за нищо. Ръцете ви би трябвало да са сплетени по този начин, че да ви е комфортно.

Пранаяма може да се извършва и в придвижване. Докато вървите, дишайте през носа. Изпълнявайте практиката по следния метод – вдишвате, като вършиме осем крачки, по-късно броите още четири крачки и издишвате. Практиката се прави в продължение на десетина минути.

Не е належащо да сте посветили живота си на занимания с йога, с цел да вършиме дихателните практики. Те са доста потребни за организма, като се изключи че подаряват със здраве, те прочистват мозъка и подаряват със успокоение.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР