Диабетът не боли, но усложненията от него са сериозното предизвикателство

...
Диабетът не боли, но усложненията от него са сериозното предизвикателство
Коментари Харесай

Проф. Здравко Каменов: Диабетът не боли

Диабетът не боли, само че затрудненията от него са сериозното предизвикателство пред експертите. Те водят до инвалидизиране и съкратяват живота. Вследствие на хроничното заболяване се утежнява качеството на живот, отразява се тежко и върху душeвността. Диабетът е водеща причина за слепота в дейна възраст, за терминална бъбречна непълнота, за нетравматични ампутации. За това предизвестява ендокринологът проф. Здравко Каменов - шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в УСБАЛ " Александровска ". Той е безапелационен, че сега човечеството се намира " в положение на война с диабета " и по света 1 от 11 души сред 20 и 79 година страда от диабет. Проф. Каменов напомня, че в случай че през 2000 година на планетата е имало 151 млн. души с диабет, то все още болестността е повишена 3 пъти. Специалистът цитира данни за Централна Европа (България, Хърватска, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения), където има близо 7,6 млн. възрастни (20-79 г.) с диабет и има разлика сред разпространяването в този район (7,3%) и в целия Европейски Съюз (6,4%). Той споделя, че интернационалната диабетна асоциация за Европа е основала и експертна декларация " Инициатива за доказателства в диабета в Централна Европа ", чиято цел е да разпознава най-хубавите практики, които могат да стимулират политическа поддръжка в района на Централна Европа. Според проф. Каменов е значимо и да се ревизират актуалните обучителни действия в Централна Европа, с цел да се концентрират върху най-актуалното и да бъде основана национална самодейност за образование на пациентите с присъединяване на всички заинтригувани страни.

По данни на атласа на Международната диабетна федерация от 2019 година

у нас във възрастта 20-79 година има 442 500 души с диагностициран диабет, което е 8.3% от популацията в систематизиране 57% мъже и 43% дами. Към тях би трябвало да прибавим още 143 700 души, които имат болестта, само че не знаят за това. Така общият брой на хората

с диабет у нас става 586 200 души

По думите на ендокринолога в международен мащаб 50% от хората не знаят, че са заболели, само че у нас този % е доста по-нисък.

Известно е, че към 90% от хората с това прогресиращо заболяване имат диабет вид 2. При тях инсулинът, който панкреасът им създава, не може задоволително добре да управлява нарасналите равнища на кръвната захар. ДУМА напомня, че измежду главните рискови фактори за " отключването " му са обездвижването, преяждането, затлъстяването, стресът, наследствеността, съществуването на психологични болести, както и някои лекарства. Ендокринологът означи, че постоянно хора с меланхолия, които одобряват антидепресанти, усилват тежестта си, вследствие на което още повече се депресират. Депресията също може да " отключи " диабет, както и диабетът да докара до меланхолия или да задълбочи съществуващата.

Тревожно е, че

у нас хората с наднормено тегло и затлъстяване се усилват

По данни на Европейска асоциация за проучване на затлъстяването от 2014 година 23,7% от възрастното население в България е със затлъстяване, 34,5% е с наднормено тегло, или 58,2% от хората са или със затлъстяване, или с наднормено тегло. Други, по-скорошни данни на Българското сдружение по ендокринология (2016 г.) демонстрират още по-висока периодичност на затлъстяване (33,3%), при което се получава, че 2/3 от популацията ни над 20 година е с наднормено тегло или затлъстяване.

Човешките тела са основани в свят на доста по-висока физическа интензивност

и са програмирани да съхраняват тази насъбрана сила по избран метод, изяснява проф. Каменов. Когато силата не се оползотворява, се складира в човешкото тяло под формата на мастна тъкан, което е било приспособителен механизъм, защитаващ индивида в изискванията на недостиг на храна и недояждане. В наши дни изискванията са разнообразни, има голям остатък от нездравословна храна и липсва физическа интензивност. Този дисбаланс води до струпване на мастна тъкан, а за това способства и стресът, изяснява проф. Каменов. Нещо повече: още

в утробата бебето се програмира

дали да пораства с обикновено или с наднормено тегло, изяснява проф. Каменов. Той е безапелационен, че " затлъстяването е болест. Отричането на този факт значи подценяване на казуса, а това води до съществени здравословни затруднения в резултат на наднорменото тегло ". Специалистът цитира данни, съгласно които сега по света затлъстяването убива повече хора, в сравнение с транспортните злополуки, терористичните офанзиви и заболяването на Алцхаймер, взети дружно. Например хората с показател на телесна маса над 35 (втора степен на затлъстяване) имат над 30 пъти по-висок риск да развият диабет, рак, бронхиална астма, неалкохолна стеатозна (затлъстяване на черния дроб).

Намаляването на телесното тегло с 5 до 10% понижава риска от диабет

усъвършенства артериалното налягане, понижава тежестта на сънната апнея и като цяло усъвършенства качеството на живот. Но контролът единствено на телесното тегло или единствено на равнищата на кръвната захар не са задоволителни, с цел да се понижи сърдечносъдовият риск при хората с диабет. Специалистът е безапелационен, че е нужен сложен надзор на диабета, само че съгласуван с организма на съответния пациент.

Известно е, че към 75% от диабетиците умират от инсулт или инфаркт. В последните години намаляването на сърдечносъдовия риск при хората с диабет се трансформира в съществено предизвикателство пред здравната просвета, което наложи съществени промени в логаритми на лекуване на захарния диабет, като самодейностите са били на Европейското кардиологично сдружение, изясни проф. Каменов. В последните няколко години три

нови групи медикаменти

заемат предни позиции в лекуването на диабета и предотвратяването на риска от сърдечносъдови, бъбречни и други затруднения. Това са прилаганите и в България DPP-4 (дипептидил-пептидаза-4 инхибитори), SGLT-2 (инхибиторите на натриево-глюкозния ко-транспортер-2) и GLP-1 (глюкагон-подобен пептид-1 рецепторни агонисти), които понижават апетита, както и нови типове инсулин - ултра дълго настоящи, с ултра малко деяние и други Всички тези лекарства се ползват и у нас, а касата ги отпуска по избрани медицински критерии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР