Действията на политиците сега има тактически задачи - да се

...
Действията на политиците сега има тактически задачи - да се
Коментари Харесай

Проф. Иван Илчев: Политиците действат тактически, а историческата комисия с РСМ - стратегически

Действията на политиците в този момент има тактически задания - да се реализира някакъв бърз триумф, който да може да се популяризира пред необятната общност, да се разгласява в медиите и да се сътвори усещане за интензивност. Дейността на историческата комисия сред България и Република Македония е ориентирана към стратегически цели - какво би трябвало да се промени през идващите 10-15 години, с цел да има резултат .

Това съобщи пред БНР проф. Иван Илчев , член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония и два мандата ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Следващото съвещание на комисията ще е в последните 5 дни на февруари .

Според него сговорчивостта в българо-македонската историческа комисия е единствено на думи и изчезва, когато се стигне до действителности.

По думите на проф. Илчев слагането на историята в центъра на договарянията сред София и Скопие е било решение на политиците , които не са подхванали никакви решения в останалите области.

" Бих бил любопитен да видя стопански разбор за прословутия Коридор №8 - какъв брой коли ще минат, какъв брой ще е претрупан. Не съм видял стопански разбор и за самолетната линия - какъв брой души ще летят с нея, какви товари ще се придвижват, какъв брой ще преференциално за РСМ да се лети през София, в сравнение с през други дестинации ", разяснява Илчев.

Проф. Илчев не е оптимист за реализиране на прогрес в договарянията в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси .

" Трудно ми е да си показва това, като виждам реакциите на сътрудници, които са интелигентни и знаещи, само че явно са толкоз моделирани от нещата, които са ставали в Македония през последните 100 години, че им е мъчно да надскочат багра си ".
 Българска национална платформа: Срещата на Стево Пендаровски с ОМО
Българска национална платформа: Срещата на Стево Пендаровски с ОМО " Илинден " е рискова

Присъствали са и представители на " Антични македонци "

Посещението на ОМО " Илинден " в Скопие е било предсказуемо, акцентира историкът . Той е уверен, че в този момент македонците ще инспирират такова посещаване. " Това е просто метод да покажат, че те имат козове, с които да ни шантажират ", сподели проф. Илчев.

В България фашистки режим, в смисъла, в който историците го използват, не е имало , безапелационен е проф. Илчев.

" Имало е десен властнически режим, който не се разграничава значително от режимите, които са съществували в Полша, Унгария, Румъния, даже и в Югославия по това време . За мен огромната изненада от новото държавно управление беше, когато се организира КСНС и видях хората, насядали към масите и около стените в залата. На масата не се изненадах кой седи, само че видях, че около стените никой не стои, а там е мястото на специалистите, които при положение на потребност да дават информация и експертно мнение ", добави проф. Илчев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР