Действието на киселия трън (Berberis vulgaris) се обяснява с наличието

...
Действието на киселия трън (Berberis vulgaris) се обяснява с наличието
Коментари Харесай

Кисел трън срещу зъбната плака и гингивит

Действието на киселия бодил ( Berberis vulgaris ) се изяснява с съществуването на натуралния алкалоид берберин. Берберинът се употребява за подобряване на глюкозния толеранс и инсулиновата устойчивост, заради което постоянно се среща рекомендацията киселият бодил да се приема от диабетици. При предклинични изследвания се удостоверява резултатът на берберина, само че също и не се намира позитивен резултат от приема на билката по повод контрола на кръвната захар, даже всекидневно в продължение на 8 седмици. Тоест на този стадий науката не е удостоверила изгодата на билката при диабетно заболели и не следва в този случай да се разчита на нея за надзор на кръвната захар.

Киселият бодил обаче се оказва изненадващо потребен в друга тенденция. С негова помощ – още веднъж поради берберина – може да се понижи натрупването на зъбна плака и рискът от гигингивит. В този смисъл влагането на съставката в паста за зъби дава една добра предварителна защита на кариеса и кървящите венци, която освен това е с естествен генезис.

Киселият бодил се ползва в няколко насоки: при недоволства, свързани главно с отделителната, храносмилателната, сърдечносъдовата система, белите дробове и ставите.

За приемането на лекарствени средства се употребяват плодовете, корените и кората на киселия бодил. Те се прилагат  при болести на бъбреците и уринарния тракт, както и при болести на черния дроб и жлъчния мехур. Смята се, че подкрепят кръвообращението и здравето кръвоносната система, както и поддържат имунитета на респираторния тракт.

Конкретно плодовете работят, също така при киселини, болки в корема, липса на вкус и запек. Използвате се като добър източник на витамин С и за укрепване на имунната система, което евентуално се дължи и на други негови съставки.

Корените в допълнение са от изгода и при жълтеница, стомашно разстройство, хемороиди, артрит, подагра и други ставни ревматични болки, в това число и при болежка в кръста, както и при трансмисивното заболяване лайшманиоза (наблюдават се провали на кожата и лигавицата).

С приема на билката обаче би трябвало да се внимава. Ефектът ѝ да усъвършенства циркулацията на кръвта се дължи на съставки, които форсират пулса. Освен това берберинът се допуска, че понижава кръвосъсирването, кръвната захар и артериалното налягане, заради което пациенти със болести на кръвта от вида на хемофилията, идни или скоро минали (до 2 седмици) оперативни интервенции, хипогликемия и ниско кръвно е целесъобразно да заобикалят използването на кисел бодил.

Има данни, че берберинът е рисков за бебета, изключително прибързано родени и новородени с жълтеница, и използването му се свързва с щета за мозъка. Поради което експертите предизвестяват билката да не се употребява при бебетата, както и да се заобикаля от бременни и кърмещи дами. Берберинът минава през плацентата и кърмата. Предполага се, че в кърмата минават и други евентуално рискови за бебето съставки от билката.

Киселият бодил се ползва в производството на сладка, желета и даже вино, заради което би трябвало да се наблюдават етикетите на тези артикули. Сиропът, който се добива от плодовете, се употребява от медицината за маскиране на неприятни усети на медикаменти.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР