Дейността по актуализация на недвижими културни ценности (НКЦ) е експертна

...
Дейността по актуализация на недвижими културни ценности (НКЦ) е експертна
Коментари Харесай

МК: Актуализацията на недвижими културни ценности може да отнеме над година

" Дейността по актуализация на недвижими културни полезности (НКЦ) е експертна - научноизследователска, която обгръща обработването на огромен размер информация. Този развой изисква изчерпателен разбор на данните и лишава огромен интервал от време, като продължителността може да е повече от една година ". Това се показва в мнение на Министерството на културата (МК) по отношение на одита на Сметната палата за архитектурното културно завещание, от който стана ясно, че дейностите по запазване и поддържане на обектите на архитектурно завещание в градска среда, осъществявани от Министерство на културата и от Националния институт за недвижимо културно завещание, не са ефикасни и ефикасни.

Публикуваме мнението на МК:

" На 05.03.2019 година в Министерството на културата постъпи Окончателен отчет на Сметната палата за осъществения одит на осъществяването „ Опазване и поддържане на обекти на архитектурното завещание в градска среда “ за интервала от 01.01.2015 година до 30.06.2018 година За възстановяване на дейностите по запазване на културното завещание са дадени 15 рекомендации на министъра на културата и 6 рекомендации на шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). Подготвени са заповеди за осъществяването на рекомендациите от страна на министъра на културата и шефа на НИНКН. В хода на осъществяване на одита са подхванати коригиращи дейности по част от дейностите в региона на недвижимото културно завещание, в това число смяна в нормативната уредба.

В осъществяване на член 2а, алинея 1 от Закона за протекция и развиване на културата, Министерството на културата е създало план на Национална тактика за развиване на културата 2019-2029 година Проектът е оповестен на Интернет страницата на Министерството и на портала за публични съвещания за публично разискване за период 05.03.2019 година - 05.04.2019 година

В законодателната стратегия на Министерския съвет за първото полугодие на 2019 година /м. май 2019 г./ е очакван ЗИД на ЗКН по отношение на въвеждането на осъществяване на оценка на влияние на капиталови планове върху недвижими културни полезности с категория „ международно значение “. Изготвена е и е съгласувана предварителна частична оценка на въздействието на законопроекта, който се изготвя взаимно с представители на Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите и други

От влизането в действие на Закона за културното завещание (Обн., Дъждовни води, бр. 19 от 13.03.2009 г.) до сегашния миг са издадени деветнайсет наредби на министъра на културата, една директива и пет правилника. За публично разискване са оповестени две наредби по реда на ЗКН.

Към сегашния миг се работи по правенето на оставащите три наредби по реда на ЗКН.

В бюджета на Министерството на културата годишно се усилват средствата за запазване на културното завещание, като през 2016 година те са били в размер на 3 610 870 лева, а за 2019 са в размер на 6 558 900 лева

За първи път през 2019 година бюджетът на НИНКН за действия по запазване е повишен със 100 %. С оглед обезпечаването на по-добри условия за работа и по-голяма успеваемост са подхванати дейности за преместването на института в административната постройка на МК на бул. „ Ал. Стамболийски “ № 17, като сега се извършва план за преустрояване на пространствата, нужни за обезпечаване на работни места за чиновниците и архивно помещение за Националния документален списък на НИНКН. Тези ограничения ще доведат до доста усилване на контрола и редуциране на периодите за разработване на мнения.

През 2018 година е променен Правилникът за устройството и активността на Националния институт за недвижимо културно завещание, като са регламентирани нови функционалности за Института, свързани с дигитализацията на културното завещание, в това число установяване на отговорно административно звено за реализиране на мониторинг върху обектите на културното завещание. Експертният потенциал за реализиране на съществуващите и новите действия е непълен, като се търсят решения в тази посока.

В развой на осъществяване е план за „ Дигитализация на архива на недвижимите културни полезности от международно и национално значение, създаване на профилирана осведомителна система, електронен указател и обществен портал “.

С решение № Р-1/02.01.2018 година Министерството на културата е оповестило процедура за възлагане на социална поръчка с предмет: „ Анализ, планиране, създаване и внедряване на Специализирана осведомителна система (СИС), електронен указател на недвижимите културни полезности и обществен портал. Създаване на нови/актуализиране на съществуващи към този момент вътрешни правила за главните процеси и правила за даване на електронни услуги и формулиране на оферти по отношение на въвеждането на електронното ръководство. Дигитализиране на документен списък за 1490 обекта на недвижими културни полезности с национално и международно значение и недвижимите археологически културни полезности с национално значение “ в границите на план „ Дигитализация на архива на недвижимите културни полезности от международно и национално значение, създаване на профилирана осведомителна система, електронен указател и обществен портал “, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро управление” 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Решението за избор на реализатор се апелира пред Комисия за защита на конкуренцията. Към сегашния миг няма изговаряне от Комисия за защита на конкуренцията по подадените тъжби.

Министерството на културата, взаимно с НИНКН, работи интензивно по даването на дефинитивни статути на недвижими културни полезности (НКЦ), както и установяване на граници и режими, свързани с опазването им. От 2017 - 2019 профилираният съвет /СЕСОНКЦ/ е разгледал почти 200 оферти за даване, смяна и преустановяване на краткотраен статут на НКЦ.

Дейността по актуализация на НКЦ е експертна – научноизследователска, която обгръща обработването на огромен размер информация. Информацията се съдържа в разнообразни източници, съхранявани и поддържани от разнообразни институции в страната. Този развой изисква изчерпателен разбор на данните и лишава огромен интервал от време, като продължителността може да е повече от една година.

Съгласно условията на наредбите на §120, ал.1 от Преходни и заключителни разпореждания към Закона за изменение и допълнение на ЗКН (обн. - Дъждовни води, бр.54 от 2011г.), обвързване на общините е да дават на НИНКН настоящите адреси и идентификаторите по Закона за кадастъра и имотния указател на заварените оповестени и декларирани недвижими културни полезности, ситуирани на територията на съответната община. До момента данните са поискани от всички общини по отношение на разработваните от тях планове на Общи устройствени проекти (ОУП). Обръщаме внимание, че през 2018 година Министерство на културата е съгласувало общо 126 Задания за Общ устройствен план и Предварителни и Окончателни планове на Общ устройствен план.
С приемането на ЗКН през 2009 година териториалните инспекторати към Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ (ГДИОКН) не са структурирани заради незадоволителна щатна бройка, като към сегашния миг за разрешаването и на този проблем се търсят решения. Независимо от ограничавания експертен потенциал на ГДИОКН през 2018 година са осъществени над 420 инспекции, чиновниците на инспектората са взели участие в над 680 приемателни комисии по реда на ЗКН ", приключват от Министерство на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР