Deutsche Bank надмина очакванията за приходите за четвъртото тримесечие, като

...
Deutsche Bank надмина очакванията за приходите за четвъртото тримесечие, като
Коментари Харесай

Deutsche Bank надмина очакванията с нетна печалба от 1,3 млрд. евро

Deutsche Bank надмина упованията за приходите за четвъртото тримесечие, като регистрира чиста облага от 1,3 милиарда евро и разгласи спомагателни 1,6 милиарда евро възвръщаемост на акционерите за 2024 година

Цифрата бележи съвсем 30% спад по отношение на същото тримесечие на миналата година, само че е доста по-висока от предстоящите от анализаторите 785,61 млн. евро.

Тя следва чистата облага от 1,031 милиарда евро за предходното тримесечие и 1,8 милиарда евро за същия интервал на предходната година, напомня CNBC.

Акциите на банката се покачиха с 4,6% в утринната търговия в Европа след оповестяването на облагите.

Германският заемодател разгласи също по този начин проекти за увеличение на противоположното изкупуване на акции и дивидентите с 50%, връщайки общо 1,6 милиарда евро на акционерите. Също по този начин, Deutsche Bank възнамерява в допълнение назад изкупуване на акции в размер на 675 млн. евро, което има намерение да завърши през първата половина на годината. Това ще последва противоположното изкупуване на акции за 450 млн. евро през 2023 година

За цялата година банката регистрира 4,2 милиарда евро чиста облага, подлежаща на систематизиране сред акционерите, което надвишава упованията на анализаторите за 3,685 милиарда евро.

" Печалбата преди облагане с налози в размер на 5,7 милиарда евро е на високо равнище, нараснахме на годишна база макар някои фактори, които сътвориха известно разстройване, само че това, което в действителност е вълнуващо, е инерцията в бизнеса ", съобщи финансовият шеф на Deutsche Bank Джеймс декор Молтке пред CNBC.

Като част от стратегия за оперативна успеваемост на стойност 2,5 милиарда евро, Deutsche Bank чака да редуцира 3500 работни места, основно в " области, които не са ориентирани към клиенти ".

В края на 2023 година осъществените или предстоящите спестявания от приключените ограничения по програмата за успеваемост ще набъбнат до 1,3 милиарда евро, пресмята банката. Целта на програмата е да се понижи тримесечният ритъм на поправените разноски до 5 милиарда евро, като през 2025 година общите разноски да спаднат до към 20 милиарда евро.

Други акценти от доклада за четвъртото тримесечие са:

На фона на опасенията за рентабилността на банката и известията, че немското държавно управление обмисля продажбата на някои от своите дялове, в това число 15% дял в Commerzbank, през последните месеци Deutsche Bank се трансформира в обект на спекулации за сливания.

Главният изпълнителен шеф Кристиан Зевинг обаче съобщи, че придобиванията не са " приоритет " за най-голямата немска банка, напомня CNBC.

В изказване след публикуването на доклада в четвърътк, Зевинг разяснява, че резултатите на банката " акцентират силата на нашата тактика, с която спомагаме на клиентите си да се ориентират в несигурната среда ".

" Постигнахме най-високата си облага преди облагане с налози от 16 години насам, осигурихме напредък, който доста изпреварва планувания и запазихме фокус върху дисциплината на разноските, като в същото време инвестирахме в основни области ", добавя Зевинг.

" Силното генериране на капитал ни разрешава да ускорим разпределението на средства за акционерите. Това ни дава твърда убеденост, че ще реализираме задачите си за 2025 година ", безапелационен е основният изпълнителен шеф.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР