Децата ни са онлайн повече от всякога. Отглеждаме поколение, наречено

...
Децата ни са онлайн повече от всякога. Отглеждаме поколение, наречено
Коментари Харесай

8-годишни хакери: Как непълнолетни стават усъвършенствани киберпрестъпници

Децата ни са онлайн повече от всеки път.

Отглеждаме потомство, наречено TikTok, а милиарди родители по света даже нямат концепция какво тъкмо вършат наследниците им в мрежата.

Прогнозите са до 2025 година пазарът на видеоигри да доближи стойност от 256,97 милиарда $. Един на всеки трима души е геймър, а забележителна част от тях са деца.

В същото време се следи наклонност, че  непълнолетните стават лесна цел на нарушители, които ги склоняват да правят комплицирани хакерски атаки посредством усъвършенстваните си умения в интернет.

Доколко в действителност познаваме киберпрестъпниците в сенките на тъмната мрежа? Euronews търси отговор на този въпрос, като се концентрира върху най-уязвимите в обществото – децата.

Пистолет вместо играчка

Синът на Барбара Гемен е замесен в киберпрестъпления на доста ранна възраст.

" Започна да хакерства на осемгодишна възраст. И тогава си поръча револвер ", изяснява тя.  

" Мисля, че прекара един месец в опити да разбере по какъв начин да може да поръча револвер и да го достави до у дома. Независимо дали от Полша или България, може да сте сигурни, че ще мине през митницата, без инспекция. Когато получи револвера, синът ми го отвори и беше доста, доста разчувствуван. Аз бях изцяло шокирана. ", добавя Барбара.

" В един миг стартира да се разсънва нощем единствено и единствено да е на линия пред компютъра и беше в действителност уплашен. Тогава разбрахме, че е работил с група интернационалните хакери. ", изяснява майката.

Тя пробва да алармира полицията, само че изказванията й са отхвърлени от чиновниците като " пресилени ".

Тогава Барбара взема решение да се образова в киберсигурност и в този момент е специфичен доброволец към холандската полиция.

" В днешно време е елементарно, тъй като доста деца имат преносими компютри, мобилни телефони и по принцип можеш да направиш хакерска офанзива единствено с няколко клика. Това е значителен проблем, тъй като децата и младежите постоянно не знаят кое е законно и кое не ", добавя тя.

Пътят от геймър до хакер

Майк Джоунс е откривател в региона на сигурността, който комуникира с деца, разпознати като евентуални киберпрестъпници. Обяснява, че групите за проведена престъпност все по-често се насочват към деца, които играят видеоигри и ги вербуват за хакерски атаки.

" Организираната престъпност следи деликатно геймърите. Те са в положение да разпознават деца, които имат нужните благоприятни условия и познания ", разкрива Джоунс.

" За да ви сътрудничат, първото нещо е да спечелите доверието им. Намерете неща, които им харесват. Децата, които нормално се занимават с технологии и видео игри, нормално не са измежду най-популярните в учебно заведение. ", изяснява специалистът.

Престъплението като развлечение

Д-р Кели Дънлап е клиничен психолог. Според нея, младите хакери са податливи към рискови и противозаконни офанзиви, тъй като мозъкът им не е изцяло развъртян.

" Тийнейджърите не мислят за вредите, които могат да причинят. Способността им да научават нови неща и да се приспособяват е в действителност невероятна. Но в това време, елементи от мозъка им не са задоволително развити и те са свързани с неща като предугаждане на последствията. Това е неврологично положение, което към момента не се е развило при децата и младежите. ", изяснява психологът.

Кристиан Фанк, специалист в " Глобални проучвания и разбори ", обаче твърди, че младежите са привлечени от киберпрестъпления, с цел да се потвърдят пред връстниците си.

" Хакерството има нещо като митична аура, като " cool " фактор. Това, несъмнено, се дължи и на доста сериали и филми. То в действителност притегля младежи, които може би желаят да потвърдят егото си или да покачат самочувствието си, да придобият някакви права, че са над другите. ", добавя специалистът.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР