Детлеф Мюлер е депутат от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В

...
Детлеф Мюлер е депутат от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В
Коментари Харесай

Германски депутат: Искам да поздравя хората в България, които вече седмици излизат на улицата

Детлеф Мюлер е народен представител от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). В Бундестага той е и заместник-председател на парламентарната група за другарство с България, Молдова и Румъния. Ето какво съобщи Мюлер в изявление за Дъждовни води:

Дъждовни води: Г-н Мюлер, по какъв начин оценявате продължаващите митинги в България?

Мюлер: Най-напред желая да подчертая, че правото на митинг - също както и свободата на словото - спада към главните полезности на демокрацията. Едно демократично общество живее от ангажираността на гражданките и жителите си и таман заради това присъединяване в публичния живот е извънредно значимо, в това число под формата на митинги. На второ място желая да поздравя хората в България, които към този момент от седмици излизат на улицата в името на демокрацията, върховенството на закона и самостоятелното правораздаване - и против корупцията.

Дъждовни води: Знаете ли какво желаят стачкуващите? Приемате ли техните претенции и имате ли някакви рецензии към тях?

Мюлер: Исканията и задачите на стачкуващите са ми значително известни. Както и при други огромни митинги, в България не може да се приказва за хомогенна група стачкуващи. Независимо от това желая ясно и изрично да заявя: Аз се солидаризирам с българките и българите, които формулират проевропейски цели и пазят главните европейски полезности - демокрацията, върховенството на закона и самостоятелното правораздаване. И се борят против корупцията.

Дъждовни води: А подкрепяте ли настояването за оставка на основния прокурор Иван Геешев? И какво, съгласно Вас, следва в България? А след ерата Борисов?

Мюлер: На тези три въпроса ще дам общ отговор. Аз съм определен за депутат в Бундестага, където съм и заместник-председател на парламентарната група за другарство с България, Молдова и Румъния. В това си качество с огромно внимание следя политическите процеси в България. Същевременно би трябвало още веднъж да обърна внимание на обстоятелството, че вътрешнополитическите процеси в България са вътрешна работа на страната. И по тази причина не е редно да давам рекомендации по тези въпроси.

Дъждовни води: В митингите взе участие и Българска социалистическа партия, която е член на социалдемократическото партийно семейство в Европейски Съюз. В поддръжка на стачкуващите се разгласи и президентът Румен Радев, определен с поддръжката на Българска социалистическа партия. Каква е позицията на немските социалдемократи от ГСДП във връзка с Българска социалистическа партия и нейната роля в митингите?

Мюлер: Парламентарната секта на ГСДП в Бундестага упорства във всички страни от Европейски Съюз да бъде обезпечено спазването на правилата на правовата страна. Тук още един път ще напомня, че ние като парламентарна секта на ГСДП в Бундестага поддържаме проевропейските стачкуващи и техните претенции, само че не излизаме с позиция по съответни вътрешнополитически или партийно политически въпроси.

Дъждовни води: А имате ли контакт с Българска социалистическа партия и президента Радев?

Мюлер: Не, не съм имал контакти с тях.

Автор: Александър Андреев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР