Десетки родители на бъдещи първокласници сигнализират, че децата им не

...
Десетки родители на бъдещи първокласници сигнализират, че децата им не
Коментари Харесай

Майка на първокласник ридае в ефир: Не приеха детето ми по лично усмотрение

Десетки родители на бъдещи първокласници алармират, че децата им не са признати в учебното заведение в региона на местоживеене, макар че дават отговор на критерия "уседналост ". В столичното 139 ОУ „ Захарий Круша” дете не е класирано по преценка на шефа, макар че има написани правила.

В ефира на bTV майката Венета Недкова описа, че е била извикана дружно със сина си Слави ден преди родителската среща. На детето е даден лист хартия, на който е трябвало да рисува. След към 15 минути майката е извикана и ѝ е било обявено, че синът ѝ не е желал да рисува и е излязъл от стаята. „ Той ми описа, че е желал да нарисува фамилията. Когато почнал очите на първата фигура, станала дупка от флумастера. Поискал е нов лист, с цел да направи по-хубава рисунка. Било му е отказано и по думите на сина ми е изведен в коридора „ на чист въздух”, описа Венета Недкова.

Половин час по-късно тя получава позвъняване от директорката, която ѝ споделя, че детето не е квалифицирано за първи клас. Предложено ѝ е да го върне в детската градина или да кандидатства в друго учебно заведение. По думите на майката не ѝ е препоръчан ресурсен преподавател. „ Обясних на директорката, че сме обсъждали разновидността с учителите и директорката в детската градина дали той да остане там. Всички бяха единомислещи, че е по-добре за него да е измежду връстниците си и даже първоначално да изпитва компликации, ще свикне с ситуацията. Директорката ми сподели: „ Естествено, че по този начин ще ви кажат, те са желали да се отърват”, описа още майката на Слави.

Директорката на 139-о учебно заведение Румяна Дончева сега е в отпуск. По телефона тя изясни, че е имало диалог с учебен психолог и на майката е препоръчана помощ от ресурсен преподавател. „ При всички случаи съм поискала да оказа помощ на детето. Никога не е ставало дума, че той ще си търси друго учебно заведение. Тъй като другото ѝ дете напусна 139-о учебно заведение, просто я попитах дали желае децата ѝ да учат дружно в другото образователно заведение”, изясни Румяна Дончева.

Премахването на детето от листата с признати първокласници тя изясни първо с неналичието на документи, които майката е трябвало да донесе, а по-късно и с техническа неточност на личния състав. Категорично отхвърли да е направила това по персонално убеждение.

От Регионалното ръководство по обучение са се самосезирали за казуса. Започнала е инспекция на приема на възпитаници в първи клас в 139 ОУ „ Захарий Круша”, а откакто тя завърши, заинтригуваните лица ще бъдат осведомени за резултатите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР