Десетки музеи по света организираха онлайн експозиции, за да осигурят

...
Десетки музеи по света организираха онлайн експозиции, за да осигурят
Коментари Харесай

Откриват първия виртуален музей за изкуство

Десетки музеи по света проведоха онлайн експозиции, с цел да обезпечат оцеляването си по време на рецесията с ковид. През идващия месец обаче ще бъде открит първият напълно виртуален музей за изкуство. Той носи иметоVOMA, кратко от Virtual Online Museum of Art, и ще даде опция на всички ценители на изкуството да се насладят на творби от сбирките на известни музеи като " Орсе " в и " Метрополитън " в. Ще бъдат показани и, основани напълно цифрово за виртуалния музей.

Идеята да придвижи изкуството онлайн е на английския художник Стюарт Семпъл, който преди години изпълни небето над Милано, Лондон и Москва с усмихнати облачета.



Целта на Семпъл е да приближи онлайн визитата на музей до физическото прекарване. „ Виртуалната зала може да бъде самотно място – тихо, празно, от време на време леко неспокойно. При построяването и курирането на VOMA искахме да се измъкнем от това чувство, което не е толкоз друго от това да влезете в тихото пространство на галерията “, споделя още актьорът. „ Искаме посетителите ни да се усещат по този начин, като че ли това е тяхното пространство. Искаме да желаят да се връщат още веднъж и още веднъж, без значение дали ще посещават нови изложения, до момента в който програмата продължава, или просто да се размотават. “

Специално създаденият програмен продукт на музея е дело на архитекти, дизайнери на компютърни облици и специалисти по електронни игри, а основателят на концепцията желае VOMA да има и добавена стойност, по тази причина всяко ще е показано с препратки към публикации и други осведомителни източници. Целта е общоприетата осведомителна карта да се обогати в действителност и да помогне на посетителите да схванат историята и смисъла на творбите.

За да бъде чувството оптимално близо до действителното, посетителите ще могат да се разхождат изцяло свободно в музея и даже да излизат от постройката. Нещо повече – виртуалният му свят се трансформира съгласно времето на деня или сезона и отразява въздействието на околната среда от светлина, вятър и дъжд.

Организаторите имат вяра, че би трябвало да е налично за всички, освен за тези, които могат да си разрешат да пътуват и да заплащат билетите за музеите, по тази причина достъпът до VOMA ще е изцяло безвъзмезден.
             

Публикация, споделена от (@vomaspace) на Май 8, 2020 в 8:31 PDT

 

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР