Депутатка от „Продължаваме промяната“ предложи да се въведе наказателна отговорност

...
Депутатка от „Продължаваме промяната“ предложи да се въведе наказателна отговорност
Коментари Харесай

Депутатка от ПП: Наказателна отговорност за журналисти

Депутатка от „Продължаваме промяната“ предложи да се вкара наказателна отговорност за публицисти, които разгласяват погрешни обстоятелства. Това е станало в границите на полемика в Комисията по просвета и медиите на Народното събрание, където са били обсъждани промени в Закона за радиото и малкия екран.

Автор на концепцията е Антония Димитрова. Тя е приключила начална педагогика в Пловдив и публицистика в Шумен, като две години е работила в Радио Шумен, само че сътрудниците от локалните медии си я спомнят прекомерно незадълбочено. Тя обаче ненадейно става лидер на листата на Политическа партия в града.

Димитрова даже призовала всички журналистически материали да имат създател, с цел да се знае кой носи лична отговорност за тях.

Ето и част от полемиката в комисията:

АНТОНИЯ ДИМИТРОВА: Аз просто желаех да Ви допълня за това, което казахте – че всяка една медийна обява наложително би трябвало да има създател и той да носи отговорност за наличието, което се оповестява обществено, в това число наказателна. Защото сме очевидци по какъв начин се бълват всевъзможни вести, подправени вести, за което индивидът би трябвало да носи персонална, лична наказателна отговорност за това.
ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Имам концепция и ще я споделя на съдружно равнище.
Господин Биков.
ТОМА БИКОВ: Аз единствено да Ви кажа – то е въображаемо това. Проблемът е, че на един уебсайт, който няма притежател, няма по какъв начин да му кажеш да има създател и няма по какъв начин да накажеш създателя и притежателя, тъй като не знаеш нито кой е притежателят, нито създателят. То това е казусът. Иначе, несъмнено, всички сме за.
ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Господин Биков, аз имам решение на този въпрос, ще го предложа на Вашето внимание.
ТОМА БИКОВ: Окей, предложете го.
ПРЕДС. ТОШКО ЙОРДАНОВ: Мисля, че този проблем може да бъде избегнат с една законодателна смяна, която доста внезапно ще дисциплинира и уеб страниците, и малките екрани.

Журналистите, както и всички български жители, подлежат на наказателна отговорност и сега. Както и носят отговорност, в случай че техни изявления бъдат квалифицирани от съда като клюка или набедяване. Ако обявата няма създател, наказателна отговорност носи издателят.

Въвеждането на наказателна отговорност за издание на погрешни обстоятелства обаче носи редица рискове  – от време на време да вземем за пример журналистът може да е положил всички старания да ревизира даден факт, само че все пак той да се окаже неакуратен. Отделно саморегулацията е най-хубавият механизъм за промяна на такива журналистически практики – няма авторитетна медия, която би държала на работа публицист, който разгласява погрешни обстоятелства.

В момента в света има 293 публицисти в затвори в целия свят, като най-вече са те в Китай – 50, Мианма – 26, Египет – 25, Виетнам – 23 и Беларус – 19.

Твърденията на двамата депутати от ръководещата партия „Продължаваме промяната“ са единствено част от отрицателна наклонност измежду новата власт да се пробва да се намесва в медиите.  Преди две седмици представителят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Александър Бойчев атакува в ефир водещите на утринния блок на Нова телевизия, че питат по кое време и по какъв начин е взет Коронавирус пробата на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и ги упрекна, че създават подправени вести.

Председателят на Комисията по просвета и медиите Тошко Йорданов (ИТН) също е прочут с неприемливото си държание по отношение на публицисти, задаващи му неуместни въпроси.

Друга партия от ръководещата коалиция – Българска социалистическа партия, пък уволни неуместни публицисти от партийното си издание „Дума“.

https://www.clubz.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР