Нито една от великите сили няма да посегне към своите

...
Нито една от великите сили няма да посегне към своите
Коментари Харесай

Ще дойде момент, когато Русия ще бъде победила в тази война, но целият свят ще вярва, че Украйна е победител

Нито една от великите сили няма да посегне към своите нуклеарни оръжия, само че трета международна война е изцяло допустима, счита геополитическият анализатор.

Еднакво жалко и безсмислено е да се изяснява светът с капризите на Путин или със старческите особености на Байдън. Трябва да се каже, че Русия води война с Украйна и тази война е да не се допусне Украйна в НАТО, споделя в геополитическият анализатор доцент Валентин Вацев.

– Външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че в случай че има трета международна война, тя ще е нуклеарна и опустошителна. Възможен ли е подобен сюжет?

– Не. Защото и Байдън, и Путин са съгласни, че третата международна война не е война, а е завършек на цивилизацията. Нито една от великите сили няма да посегне към своите нуклеарни оръжия. Но трета международна война е изцяло допустима. Това е войната, която ще стартира, откакто приключи войната, която се води в този момент в Украйна. Третата международна война ще бъде една мрежова война, формирана от многочислени районни гранични спорове. По-късно във времето този интервал ще бъде запомнен като Периодът на воюващите царства. Лавров е прав, когато приказва за трета международна война, само че не е прав с нуклеарната алтернатива.

– Защо тогава я употребява?

– Защото нуклеарната алтернатива стои в съзнанието на хората и би трябвало да се каже, че няма да се случи. Просто Лавров повдига залога. Тук ще кажа следното – аз съм срещу да се приказва непрестанно за Путин. Който приказва за Путин и единствено за него като единствен индивид на съветската политика, праща по дяволите политическата просвета. Като политолог и като геополитик аз съм срещу да се извежда всичко от душевния свят на Путин. Политиката на Русия през днешния ден не е каприз на някой си Путин, а е резултат от единодушието на четири елитни властни групировки.
 
Същото може да се каже и за Съединените щати. Абсолютно порочно и несвоевременно е да се извежда американската политика от душевния живот на престарелия Байдън. Тя е рационална и това, което виждаме е резултат от дейностите на доста дълбинни пластове в американското общество.
Еднакво жалко и безсмислено е да се изяснява светът с капризите на Путин или със старческите особености на Байдън.

Трябва да се каже, че Русия води война с Украйна и тази война е да не се допусне Украйна в НАТО. Това е война във връзка НАТО. Когато тази война приключи, идната война, която ще стартира, ще бъде към този момент детайл на третата международна война. Светът към този момент не е еднополярен.

Сигурно си спомняте, че ние трябваше да скачаме от наслада и да ръкопляскаме, когато Америка унищожаваше Ирак, Либия, Югославия. Тогава всичко беше хубаво и ведро. Тогава нямаше смут и нямаше наказания. Значи, когато американоцентричният свят реши да унищожи някоя суверенна страна, това е за положително.

Трябва да се прави разлика сред два въпроса. Първият – е ли светът американоцентричен и отговорът е не, към този момент не, тъй като има още два центъра на силата в света.

И вторият е България в американоцентристкия свят ли живее и отговорът е да. Освен Съединените щати, към този момент центрове на силата са и Пекин, и Москва. В Америка, несъмнено, са заинтригувани това събитие да го изобразят като поява на терористи, или на неприятни хора, или на луди авантюристи. Тези два нови центъра на силата не отстъпват по мощ на Съединените щати. Рускоцентричният свят и китайскоцентричният свят са в бездънен геополитически и цивилизационен съюз. Това, което става, е нито положително, нито неприятно, а просто е резултат от естественото развиване на света.

– Засега наподобява, че политиката на Кремъл в Украйна ще претърпи провал. Украинската войска взима реванш. Възможно ли е като резултат Украйна да влезе в Европейски Съюз и НАТО, а Русия да загуби и Крим?

– Възможно е Украйна да влезе в Европейски Съюз, в случай че там решат, че това е подходящо. Украйна не може да влезе в НАТО, тъй като невлизането там е политическата цел на Русия, а концепцията, че Русия търпи провал във войната, е част от украинската агитация. Военно-временната агитация е значим детайл на всички военни дейности. Да си спомним Сун Дзъ, който споделя, че пътят на войната е пътят на измамата – когато си надалеч, да наподобява, че си близо; когато си близо, да наподобява, че си далече; когато си слаб, да наподобява, че си силен; когато си мощен, да наподобява, че си слаб.

Всички лъжат по време на война, това е част от военното изкуство. Украйна лъже по този начин, че й пращят ушите, тя е извела своето лъготене на индустриално ниво, несъмнено, с англосаксонска помощ. Русия лъже по-малко, като се пробва не толкоз да лъже, едвам заобикаля истината, само че Русия пък мами.

Русия сега мами Полша, полските войски да влязат в Западна Украйна, с цел да ги унищожи там и да провокира спор с НАТО.
На Русия й следва да води война с НАТО и вследствие на спора с НАТО пактът да задейства член 5 от съюзния си контракт, с цел да се стигне до Карибска рецесия 2. Русия не се бои от Карибска рецесия 2. Тя е подготвена за нея и доказателство за това е, че оня ден Путин задейства съветските нуклеарни сили.

Русия търси Карибска рецесия 2 и след нея Америка към този момент няма да се смее присмехулно, когато Путин приказва за червени линии. След тази рецесия Съединените щати ще се отнесат по-сериозно към това Източна Европа, Балканите и цялото постсъветско пространство да бъде оставено като зона за сигурност на Русия. Идеята, че Русия губи в Украйна е разбираема, естествена украинска агитация. Те по този начин водят война. Всички водят война по този начин. Военно-временната агитация нормално се свежда до 99% безсрамни неистини.

– Жертвите и разрушенията в Украйна се пишат на сметката на Русия. Как тя би могла да възвърне своя интернационален авторитет и лице след всичко това?

– Русия в никакъв случай няма да може да възвърне своя авторитет в американоцентричния свят. Нека да вършим разлика сред интернационално пространство и американоцентрично пространство. Международното пространство включа мнението и на Близкия Изток, и на Азиатско-Тихоокеанския район, и на страните от Залива, които сега мълчат и чакат да видят кой ще победи. Русия в никакъв случай не е печелила и допускам, че не може да завоюва осведомителна война против англосаксонския свят.

Това е не заради непохватност, а тъй като в съветската военна просвета постоянно са подценявали осведомителната война. Ще пристигна миг, когато Русия ще бъде победила в тази война, само че целият свят ще има вяра, че Украйна е победител. Русия не може да завоюва нито една осведомителна война. Просто не им е обещано.

– Нямате съответна прогноза по кое време ще свърши този спор, който сега следим, по този начин ли?

– По време на война не трябва да се дават прогнози. Но ми се коства, че тази война не може да продължи повече от две седмици. И като отчетем началото й, мисля, че в първите 10 дни на март би трябвало да свърши. Чувам и клюки, просто клюки, че те са решили да свършат войната на 5 март (б.р.- денят, в който умря Сталин). Но това са клюки, на клюки не трябва да се обръща внимание, както и на пропагандна война.

– Имате ли прогноза по кое време ще стартира войната на Русия с НАТО?

– Това не мога да кажа, само че сигурно Русия няма да търпи ударни американски оръжия в Полша и в Румъния. Русия в действителност счита, че Балканите, Източна Европа и постсъветското пространство са зона на съветска сигурност. А Западна Европа е зона на американска сигурност.

За страдание, Европа ще бъде разграничена още веднъж. Въпреки че пропагандата в Америка повелява Русия да се подценява непрестанно, рационалните американски анализатори виждат, че съветските запаси са безгранични. Да не приказваме за китайските запаси. Съюзът на Русия с Китай е несломим и неразбиваем.

Но какво става в това време?

В България към този момент се не разрешават съветски канали, може да се забранят русофилите, някой може да бъде задържан – не за съветски шпионаж, а за съветска агитация. В Чехия и Словакия към този момент този, който каже нещо положително за Путин, предстои на правосъдно гонене. Така ще стане и в България. Аз не съм не запомнил епохата, когато в България за антисъветски вицове можеше да се лежи в пандиза. Сега за антиамериканизъм може да се влезе в пандиза или да те пребият някъде на мрачно незнайни демократи с цепеници.

Това е готовност на проамериканските сили в тази част на света, която си остава проамериканска. Това припомня бракоразвод на приятелско семейство. Те разделят парцелите, разделят книгите, разделят децата и всичко е доста печално. И двамата са прави и никой не е прав и всичко е доста грозно. Това е интервал на кавги, на разправии, на мерзости, на подлости. Сега спокойните наши другари, които бяха семейство, в този момент се преследват и даже претендират ти да се определиш – ти мой другар ли си или на онази развратница, някогашната ми жена. Светът претърпява бракоразвод.

И в България също ще стои въпросът ние с кои сме. Верни ли сме на само вярната американоцентрична теория или се подлагаме на путински разврат.

Между другото, обстановката, когато за антисъветски анекдот можеш да влезеш в пандиза се повтаря освен в България, повтаря се и в Русия. Русия също е в интервал на морално-политическа консолидация.

Там стопираха обичаното ми радио „ Эхо Москвы “. Там за съмнение към Путин можеш да го отнесеш доста съществено.

Там бяха изкомандвани всички критици да млъкнат със опасността, че в случай че продължат да подлагат на критика войната, ще бъдат съдени по закона за държавна измяна.

Какво да приказваме за Китай, където опитите да се подлага на критика само вярната политика на Китайската комунистическа партия от много време са път към пандиза. Светът е озверял, наежен, тъй като се ражда нова реалност. Триполюсна. Ще би трябвало да минем и през това.
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР