Депутатите ще гласуват единствената останала кандидатура за нов гуверньор на

...
Депутатите ще гласуват единствената останала кандидатура за нов гуверньор на
Коментари Харесай

Новият управител на БНБ става ясен в петък

Депутатите ще гласоподават единствената останала кандидатура за нов гуверньор на Българска народна банка в петък преди парламентарния надзор, оповестяват от Offnews.bg

Причината за нетрадиционната класификация на дневния ред (в петък нормално има единствено парламентарен контрол) е желанието на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия да изместят значимите тематики преди точката за Българска народна банка, с цел да не се трансфорат те в разменна монета за поддръжката на " ИТН ". Това е и повода за изключителното съвещание на правната комисия, която през днешния ден закрива спецправосъдието. Тази точка влиза в зала в четвъртък - ден преди избора на гуверньор на Българска народна банка.

Другата противоречива точка - за парите за АПИ, която към този момент се трансформира в пленник на Българска народна банка, ще се гледа в комисия в сряда, а в зала - в четвъртък, само че след закриването на спецправосъдието. Това дава опция желаното от Има Такъв Народ проекторешение за АПИ да отпадне още веднъж. Миналата седмица бюджетната комисия бе бойкотирана, а разглеждането на предлагането в зала се отсрочи както в четвъртък, по този начин и в петък. Източник на OFFNews заяви, че преди два дни Никола Минчев е получил позвъняване от вицепремиера Асен Василев с указания проекторешението да не минава. Впоследствие бюджетната комисия бива " неодобрена ". Източникът твърди, че от " Продължаваме промяната " по този метод се пробват да окажат напън върху Има Такъв Народ за избора на нов шеф на Българска народна банка. В събота Никола Минчев отхвърли да е получавал такова позвъняване.

В петък след скандал в зала бе взето решението предлагането да се гледа. Изненадващо, в петък от Политическа партия предложиха проекторешението още веднъж да отпадне, поради което цялата група на Има Такъв Народ демонстративно напусна зала. По-късно ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов призна, че напрежението към Българска народна банка " прелива " и в други тематики.

Как стартира всичко?

Драмата към Българска народна банка стартира преди три седмици при гласуването на процедурни правила. Тогава за първи път Политическа партия и Има Такъв Народ се скараха обществено за постове. Седмица по-късно бяха оповестени и кандидатурите - финансистът Любомир Каримански от Има Такъв Народ и ръководителят на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров. Неговото име бе оповестено в края на деня след няколко дни съвещания. Това, че обединението излиза с две кандидатури, значи единствено едно - новият гуверньор на Българска народна банка ще бъде определен с гласове на опозицията. Христо Иванов предвижда, че ще има рецесия, в случай че това се случи, а Десислава Атанасова разгласи, че както Има Такъв Народ, по този начин и Политическа партия са потърсили поддръжка от ГЕРБ. Самият Каримански пък разгласи, че не вижда проблем в това да бъде определен с гласове на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

След чуването на Каримански и Гюров, което протече в професионален звук, се заформи нов скандал - ГЕРБ се усъмни в дипломата на Гюров. В края на предходната седмица обединението се събра на ексклузивен съвет, който завърши без изказване. Междувременно представителят на Министерския съвет Лена Бориславова се усъмни, че в случай че Каримански оглави Българска народна банка, ще последва " второ КТБ ". Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов пък я упрекна в неистина. В понеделник Гюров разгласява дисертацията си във Facebook, а Кирил Петков разгласи, че поставя името си под неговата кандидатура.

Така завърши и размяната на обвинявания сред Политическа партия и Има Такъв Народ. Поне към този момент. Кворумните игри за вота за началник на Българска народна банка обаче през вчерашния ден бяха официализирани. Това се случи с смяна на правилника на Народно събрание, съгласно която предложенията ще минават с гласовете на най-малко половината депутати от последната инспекция на кворума. Към този миг Демократична България беше оповестила поддръжка за Гюров, а от Българска социалистическа партия обявиха, че ще разгласят решението си в последния миг.

В петък обаче Любомир Каримански заяви, че е получил опасност поради желанието му да оглави Българска народна банка. Тошко Йорданов косвено упрекна Политическа партия за опасността, а от най-голямата парламентарна група отхвърлиха тези обвинявания. По-късно се оказа, че известието е изпратено от човек с румънска SIM карта. Междувременно ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов прикани за евакуиране на двете кандидатури за обединението да излезе с едно предложение. В този миг тази концепция срещна отпор от Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

В събота изненадващо Българска социалистическа партия поддържа предлагането на Иванов, а ден по-късно Андрей Гюров отдръпна кандидатурата си. На брифинг след изключителния съдружен съвет в неделя Петков прикани същото да създадат и Има Такъв Народ и обединението да избере нов претендент. Междувременно Ива Митева заяви, че Венко Сабрутев от Политическа партия е предложил пост в Световната банка на Каримански в подмяна на отдръпването му от конкуренцията за Българска народна банка.

От Има Такъв Народ обаче не отстъпват. Партията на Слави Трифонов не изтегли кандидатурата на Каримански и по този начин той се трансформира в единствения претендент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР