Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита

...
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита
Коментари Харесай

Защитата на жертвите на домашно насилие подлежи на незабавно изпълнение

Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН), който ще обезпечи по-бърза и съответна поддръжка на потърпевшите . Това оповестиха от пресцентъра на Продължаваме промяната.

От партията показват, че нормативният акт е основата за провеждането на поредна държавна политика в региона на домашното принуждение, каквато до момента е липсвала.

Политическа партия акцентират, че законопроектът е бил отхвърлян в предходните два Народното събрание. От партията акцентират, че от началото на 2023 година 12 дами са изгубили живота си от ръката на сегашен или някогашен сътрудник, родственик или непосредствен. По данни на Национален статистически институт всяка трета жена на възраст сред 18 и 29 година е била жертва на принуждение.

Промените в ЗЗДН ползват възбрана за всевъзможен контакт на насилника с потърпевшия от домашно принуждение - изключени са връзките по телефон, имейл, елементарна поща и всевъзможни други средства за връзка. Предвижда се и даване на безвъзмездна правна помощ на жертвите.
 Социалистите плашат с ролята на Неправителствени организации при предварителната защита на домашното принуждение
Социалистите плашат с ролята на Неправителствени организации при предварителната защита на домашното принуждение

Депутатите в спор по второ четене за измененията в Закона за домашното принуждение

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на този закон, а точно: лицата, на които са предоставени грижите за децата, лицата, които са родственици по права или съребрена линия до четвърта степен и други Също по този начин се улеснява достъпът до правораздаване и се основава опция за задължаване на причинителя на насилието да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева и други

Ще бъде основана Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение, реализирани на територията на цялата страна, както и механизми за попречване на злоупотребите със закона. Освен това се уголемяват и ограниченията за отбрана, които могат да се постановат от способените органи. Хората, потърпевши от домашно принуждение, ще могат да потърсят незабавна протекция в период от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предходния закон. По-дългият период ще е гаранция, че даже при най-тежките случаи, потърпевшите ще имат опция да се извърнат за отбрана към съда.

Предвижда се основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение към Министерския съвет. Съветът ще построи и поддържа Национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение. Наличието на обединен, профилиран и непрекъснато настоящ орган ще спомогне за построяването на съответни политики за справяне с този тежък публичен проблем.

От Политическа партия чакат с измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение се реализиране на съответни резултати и връзка сред ангажираните в процеса.
 Депутатите сътвориха Национален център за отбрана от домашното принуждение
Депутатите сътвориха Национален център за отбрана от домашното принуждение

Приеха да има и Национална осведомителна система за педофилите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР