Рекордьор отново ТурцияОфициално изтече срокът за подаване на заявления за

...
Рекордьор отново ТурцияОфициално изтече срокът за подаване на заявления за
Коментари Харесай

И в чужбина спада интересът към изборите

Рекордьор още веднъж Турция
Официално изтече срокът за подаване на заявки за откриване на секции за гласоподаване отвън страната за парламентарния избор на 9 юни. Тенденцията е явна - има доста изстудяване на интереса от страна на сънародниците ни в чужбина спрямо предходните избори за народни представители от 2 април. Заявления са с близо 9 хиляди по-малко от предходния избор - 38 288 и са подадени от 72 страни. Нивата са доста по-ниски от рекордната в това отношение 2021 година, когато заявките доближиха 88 хиляди.

По традиция най-активни в подаването на заявки са сънародниците ни от Турция - 25 537. Следват Германия с близо 10 пъти по-малка численост - 2713 и Англия с 2325.

Заявленията на българи отвън граница за гласоподаване в изборите за европейски депутати пък са 9702, като най-вече са подадени от Германия и Испания.

ЦИК публично би трябвало да разгласи какъв брой секции ще бъдат разкрити отвън страната до края на седмицата - 18 май. Съгласно Изборния кодекс изборни секции се образуват в българските посолства и консулства, както и при подадени минимум 40 заявки. Секции за евроизборите в страни отвън Европейски Съюз има единствено в дипломатическите представителства.

Избирателите, които не са подали заявки, имат право да упражнят правото си на глас във всяка една секция в чужбина, като на място попълнят декларация, че няма да гласоподават в друга секция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР