Депутатите одобриха промените в Изборния кодекс (ИК) на второ четене.

...
Депутатите одобриха промените в Изборния кодекс (ИК) на второ четене.
Коментари Харесай

Нов обрат в пленарна зала с Изборния кодекс

Депутатите утвърдиха измененията в Изборния кодекс (ИК) на второ четене. Накрая обаче се случи непредвиден поврат.

Правната комисия бе отхвърлила предлагането на Вътрешна македонска революционна организация – да се позволи на жителите да вземат решение въпроси от компетентността на Великото Народно заседание. Днес в пленарна зала обаче то бе утвърдено. Това стана след превръщане на позицията на ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов по време на дебата не обясниха смяната в държанието си.

По информация на „ Флагман “ обаче тя е била резултат от ултиматум на Вътрешна македонска революционна организация. От партията на Красимир Каракачанов заплашили ГЕРБ, че ще отдръпват поддръжката си от плана за нова конституция и за привикване на Велико Народно заседание.

Промените в разпоредбите за националните референдуми бяха признати през заключителните разпореждания в гласуваните ремонти на ИК през днешния ден.

По създание в действителност се променя Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.
С признатите ремонти жителите ще могат да трансформират даже формата на държавно ръководство и да трансфорат сегашната република с парламентарно ръководство в монархия или президентска република, примерно.

Дебат в пленарната зала нямаше. Това изненада евентуално и опозицията, която разбра за обрата в мнението на ГЕРБ по тематиката едвам след гласуването.

След него Таско Ерменков от Българска социалистическа партия съумя да изиска единствено прегласуване, евентуално предполагайки, че е станала неточност. Но даже при втория избор 114 бяха "за ", 61 - "против ", и 2 - "въздържал се ". Така смяната в закона бе утвърдена.

Според закона за референдумите, въпреки всичко ще останат някои ограничавания. Засега жителите нямат да могат да трансформират текстовете в Конституцията, намиращи се в член 84, т. 4, 6, 7, 8, 10, 12, 16 и 17, член 91, 91а, член 103, алинея 2, член 130, алинея 3, член 132а и член 147, алинея 1.

Референдуми няма да може да има и за размера на налозите, таксите и трудовите и осигурителните заплащания и вноски; за държавния бюджет; както и за разпоредбите на вътрешната организация и активност на Народното събрание.

Премахването на ограничаването по повод въпроси от компетентността на Велико народно събрание обаче е революционно, а то евентуално е и безогледно. С това се отваря Кутията на Пандора, което би могло да има фундаментални последствия за страната в недобра посока.

Иначе, Народното събрание утвърди останалите промени в Изборния кодекс без изненади. Президентът Румен Радев обаче през днешния ден анонсира, че ще наложи несъгласие върху опцията да се гласоподава и с хартиени бюлетини, и с машини. Любопитно е дали ще върне и текста за референдумите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР