Депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството

...
Депутатите наложиха мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството
Коментари Харесай

Народното събрание наложи мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни

Депутатите постановиха мораториум върху концесии и назначения, осъществени от държавното управление в оставка. " За " гласоподаваха 151 народни представители. Във фокуса на разискванията попаднаха продажбата на държавни и общински лечебни заведения, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно присъединяване. Предложенията за мораториум са импортирани от Българска социалистическа партия и „ Изправи се! Мутри вън! “, а задачата е отиващото си държавно управление да не може да подписва контракти за отдаване на концесии, продажба на държавни и общински лечебни заведения и за назначения в държавната администрация.

В Народното събрание си разменяха концесии и оферти за тях. Целта ни е моделът Борисов да бъде изменен до край. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите за мораториум върху последните решения и назначения на кабинета " Борисов 3 ". Ако не се промени този модел, служителите надолу щели да саботират процеса. За образец тя уточни, че властта се окопава и това се вижда при назначенията на шефове на лечебни заведения. " Думи доста в тази зала, каузи трябват ", съобщи Нинова от парламентарната естрада.

Мая Манолова, чиято ПГ също внесе такива оферти, изясни, че след изборите кабинетът стремително пристъпил към разпределяне на концесии и пари. Те счупиха самобитен връх и се трансфораха в комисия по трудоустрояване, счита водачът на " Изправи се.бг ". 71 нови фрагменти са почнали работа в последните дни. Ние действаме, акцентира тя. Групата внася план за проверка на партийните назначения.

Движение за права и свободи ще поддържа предлагането за мораториум, разгласи Йордан Цонев. Основната цел на ПГ на Движение за права и свободи е събаряне на ГЕРБ от власт, разгласи той. Според него би трябвало да се възвърне конституционализма и демократичността и точно по този начин да се смъкна ГЕРБ от властта. На първо място би трябвало да се престане с практиката за смяна на закони през спомагателните разпореждания на други закони. Така ще стане по-бавно, само че ще бъде по-честно, регистрира националният представител.

Вчера с 16 гласа " за ", Комисията по правни въпроси на Народното събрание одобри решението за мораториум, препоръчано от ръководителя на парламентарната група на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова. То бе желано, с цел да се наложи мораториум върху решенията на Министерския съвет върху концесиите и назначенията. Проекторешението за мораториум, импортирано от Манолова, взаимно с " ИТН ", бе обединено с това на Българска социалистическа партия.

Стоян Мирчев от Българска социалистическа партия изиска да се посочат назначенията на Делян Пеевски в администрацията, а съпартиецът му Георги Свиленски нападна Движение за права и свободи, че четири години подкрепяли властта на Бойко Борисов. Назначенията на Движение за права и свободи и Пеевски са нула, отговори обаче Цонев.

Корнелия Нинова излезе и изясни, че Йордан Цонев я помолил да не бързат с мораториума, тъй като имал няколко концесии. Йордан Цонев нападна Нинова, обяснявайки ѝ ниския резултат на партията на изборите.

Тошко Йорданов посъветва " съученичката си " Корнелия Нинова да приказва 2 минути, тъй като след това никой не я слушал.

" Предлагате ли нещо с изключение на нелепости ", попита от своя страна Тома Биков от ГЕРБ. Според него този мораториум, който желаят някои обединения, е противоконституционен. Той прикани " ИТН " да кажат какво ще вършат с страната.

" Докато се дърляме тук, назначенията си вървят ", добави Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! "

Бел.ред.
Партията на Слави Трифонов - " ИТН " - още от първия ден на новоизбрания парламент за главното си заричане - мажоритарни избори в два тура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР