Депутатите на управляващата сглобка подкрепиха на първо четене текстовете в

...
Депутатите на управляващата сглобка подкрепиха на първо четене текстовете в
Коментари Харесай

Нова тесла от сглобката! Общините самоволно вдигат данъците на имотите

Депутатите на ръководещата сглобка поддържаха на първо четене текстовете в Закона за локалните налози и такси, които ще ни ударят следващата тесла – разрешава се на общините по тяхно решение да подвигат данъчните оценки. От тях зависят налозите за постройките, а сега и такса за боклук. Връзката сред двете по проект би трябвало да отпадне от 2025 година

Данъчните оценки не са обновени от 2008 година, от което страдат приходите на общините по тази линия и по пазарни цени са данъчните оценки единствено на тези, при които собствеността се е сменяла в това време и покупко-продажбите са изповядани на действителните нива.

Предложението на този текст в закона е по самодейност на сдружението на общините.

По време на полемиките депутати от разнообразни парламентарни групи оповестиха, че това ще вдигне налозите навсякъде и ще ги направи непостижими за доста хора. Тошко Йорданов от „ ИТН “ даже се обзаложи от трибуната, че в случай че Асен Василев продължи да е финансов министър ще понижи дотациите за общините с размера на увеличените им доходи от този налог. Искрен Арабаджиев от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ изясни, че текстът дава право на общините да актуализират данъчните оценки, таке че да дават отговор на пазарните цени, само че може да не подвигат налозите като понижат втория съставен елемент във образуването на налога, изчисляван в промили. „ Даваме опция общините да преценяват кое е най-хубавото решение за тях “, добави той.

Текстовете плануват данъкът да може да е с друга ставка съгласно зонирането на общините и вътре в тях. По време на полемиките Людмила Петкова, шеф на дирекция „ Данъчна политика “ оповести, че Конституционният съд се е произнесъл по това, че не позволява данъчната оценка на парцелите да зависи от типа на парцела.

Гражданските контракти като трудови

Депутатите утвърдиха, въпреки и със закани да внесат оферти за смяна преди второто четене, измененията в Закона за приходите на физическите лица, които плануват облагане на гражданските контракти като трудови, когато при проверка се откри, че по този метод се укриват трудови приходи.

Депутатите гласоподаваха да се освободи от облагане приходът от продажба или подмяна на движимо имущество, предадено на лица, които имат право да правят събиране, превозване, оползотворяване или неутрализиране на боклуци в сходство със Закона за ръководство на отпадъците. За задачата прагът на касовите разплащания на покупко-продажбите с железни боклуци се покачва от 100 лв. на 1200 лв. на физическо лице за една календарна година.

Въвежда се различен налог върху приходите от активността по събиране на диворастящи гъби и плодове, като се изключи такива от лечебните растения, за хора, които не са търговци по смисъла на Търговския закон.

Реклама

В Закона за хазарта се основава обвързване за уредниците на хазартни игри да дават информация по електронен път на Национална агенция за приходите за размера на изплатените парични и предметни облаги на локални физически лица на стойност над 5 хиляди лева

Депутатите позволиха и въвеждането на 15% облагане на световните компании

Ако България не полза с 15% мултинационалните компании с огромни доходи, то приходите от облагането им ще отиват в страните, в които са техните майки. Това изясни пред депутатите Людмила Петкова, шеф на дирекция „ Данъчна политика “ при разискването на измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане. Текстовете вкарват европейска инструкция и рекомендации на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в която България се приготвя да се причисли и се отнасят до световни и национални групи с годишен оборот над 1.5 млрд лв.. За тях ставката за корпоративния налог остава 10 %, само че се вкарва спомагателна ставка, тъй че ефикасният корпоративен налог да бъде 15 %. Целта е данъчното облагане в границите на Европейски Съюз да се уеднакви.

В директивата има изключения, на които при избрани условия, страните-членки могат да се базират и да отсрочат с 6 година въвеждането на този размер на налога. Това ще създадат Литва, Латвия, Естония, Малта и Словакия. При множеството от тях данъкът е доста по-висок, а в Литва и Естония правилото на облагане е различен – там се полза дивидентът, изясни Петкова.

Ако без съображение не се вкара единния налог, то след приключването на гратисния интервал, България ще предстои на наказания. Междувременно в случай че се резервира 10% налог, то в страната, където се намира компанията-майка ще бъдат събрани още 5% върху облагата и ще постъпят в локалния бюджет, а не в българския.

По данни на Министерството на финансите мярката ще засегна общо 589 компании, настоящи в България, измежду които 309 са с майки в Европейски Съюз, 5 – в България и 280 – отвън Европейски Съюз.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия отбрани предлагането като уточни, че това няма да прогнози или демотивира задгранични вложители, тъй като решението дали да работят на даден пазар не зависи от облагането, което било потвърдено в международен мащаб. „ Те не идват поради ниския 10% налог облага, те ще дойдат когато чистата им облага е висока, по тази причина тази хармонизация на налозите от 2026 година по принцип е в вярната посока “, уточни той.

Допълни, че Българска социалистическа партия ще предложи по-голямо облагане свръхпечалбата на банките, които съгласно него дават по-малки лихви върху депозитите на българските клиенти за разлика от тези в страните, където са техните майки. Депутатът Мартин Димитров от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ разгласи, че Европейски Съюз има доста преимущества, само че концепциите за данъчна хармонизация не са в интерес на България. Според него страната би трябвало да има лична позиция по тематиката, а мнението му е, че и Европа няма употребява от това уеднаквяване, тъй като това ще изтласква вложителите отвън Европейски Съюз към по-конкурентни места.

Христо Проданов от Българска социалистическа партия го репликира, че вложителите бягат от Европа не поради данъчното облагане, а поради демографската картина.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР