Депутатите гласуваха промените в Изборния кодекс, с които бе върнат

...
Депутатите гласуваха промените в Изборния кодекс, с които бе върнат
Коментари Харесай

Парламентът върна стария праг при преференциите

Депутатите гласоподаваха измененията в Изборния кодекс, с които бе върнат остарелият предел при преференциите, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Така още веднъж заработват старите правила – 7% предел на парламентарните и локалните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент. Законодателната самодейност е на ГЕРБ, а решението за нея пристигна след съвещание на Изпълнителната комисия на партията и бе предизвикано от необятното публично неодобрение, подбудено от сензитивното завишаване на праговете с измененията на кодекса през месец февруари.

Остава без смяна и машинното гласоподаване – в 3000 секции на европейските избори и 6000 на локалните. От следващата година пък страната ни поема път към изцяло въвеждане на машинния избор.

Дебат провокира следващото предложение на Движение за права и свободи да се вкара опция за водене на предизборна пропаганда на майчин език при положение, че има обезпечен превод на български. „ Да отменим тази мракобесна възбрана, която с изключение на, че дискриминира нашите европейски другари, дискриминира и огромна част от българските жители “, прикани Хамид Хамид от парламентарната естрада. Според придвижването потреблението на майчин е език е право, обезпечено от Конституцията.

На противоположното мнение бяха от „ Обединени патриоти “. „ Предложението на Движение за права и свободи за потребление на непознат език по време на предизборна акция е противоконституционно “, уточни Павел Шопов от трибуната. „ Не мога да схвана каква е тази политическа измама. Какви са тези приказки за този майчин език, за още няколко такива алегорични понятия. Става въпрос за турски и никакъв различен език “, счита той.

В дебата се включи и националният представител Юлиан Ангелов. Според него акциите би трябвало да бъдат водене само и единствено на български, тъй като той е формалният език на страната ни.

От Движение за права и свободи упорстваха още Избирателни секции отвън страната да се образуват на всички места, където има дипломатическо и консулско посланичество и над 20 гласоподаватели, както и там, където най-малко 40 гласоподаватели са подали заявление, че желаят да упражнят правото си на глас. От придвижването за следващ желаеха да отпадне и правилото на уседналост. В последна сметка нито едно от предложенията им не срещна утвърждението на болшинството. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР