Депресиите са широко разпространени състояния и точно през студените зимни

...
Депресиите са широко разпространени състояния и точно през студените зимни
Коментари Харесай

Депресията променя структурата на мозъка

Депресиите са необятно публикувани положения и тъкмо през студените зимни месеци, когато денят е по-къс, доста хора страдат от така наречен сезонна меланхолия. Освен с тъжно въодушевление тя се характеризира с възприятие на вътрешна празнина, както и с некадърност за взимане на решения, съпроводена от незаинтересованост и безизходност. Наред с психологичните постоянно пораждат и соматични недоволства като чувство за парализа, бодърствуване, безапетитие. Обикновено това положение продължава до няколко седмици, само че в случай че не се лекува, може да трае с години. Депресиите въздействат освен върху душeвността и субективните ни усещания; учените са потвърдили, че те могат да доведат до съществени невроанатомични промени в мозъка.

Отражение върху структурата на мозъка

Три сектора на мозъка играят основна роля по отношение на депресията:

   1. Хипоталамусът: Той е ситуиран покрай центъра на мозъка, съхранява спомените и контролира равнищата на кортизола. Този стресов хормон се отделя най-много когато тялото или душeвността е под стрес, само че също и при депресии. Ако въз основа на този химичен дисбаланс се освободят прекомерно огромни количества кортизол, това може да окаже трайно влияние върху мозъка. Защото когато стойностите му са нараснали, производството на мозъчни кафези може да се забави, вследствие на което се утежнява способността за запомняне и се появяват проблеми с  паметта.

   2. Префронталната кора: Тя се намира в челната част на мозъка и дава отговор за регулирането на възприятията, за вземането на решения, за спомените и за възпроизвеждането на прекарвания.  Също както при хипоталамуса, несъразмерното обособяване на кортизол може да докара до недоразвитост на предно-челната кора.

   3. Амигдалата : Амигдалата – или бадемовидното тяло – отключва прочувствени реакции като боязън, наслада или предпочитание. При меланхолия увеличените равнища на кортизола  провокират нараснала интензивност и увеличаване на бадемовидното тяло. Тази хиперактивност, с присъединяване и на други сектори от мозъка, води до нарушаване на ритъма сън/будно положение. Прекалено дейната амигдала може също така да аргументи секретиране и на други хормони, което на собствен ред основава хормонален дисбаланс.   

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР