Денят преди светлия християнски празник Цветница се нарича Лазаровден –

...
Денят преди светлия християнски празник Цветница се нарича Лазаровден –
Коментари Харесай

Днес празнуваме Лазаровден

Денят преди светлия християнски празник Цветница се назовава Лазаровден – на името на Свети Лазар. Библията споделя по какъв начин Лазар починал и бил заровен, само че Исус Христос го съживил, като споделил: Лазаре, стани!. Днес имен ден честват всички хора, които носят името Лазар, Лазарка, Лазарин.

На Лазаровден се събират девойки, които се назовават лазарки, с венци от здравец на главата. Те обикалят къщите, а стопаните ги подаряват с разнообразни дребни дарове.

Лазарките пеят песни, с които да извикат щастието и положителната годишна продукция. Преди доста години навръх Лазаровден младите мъже са предложили на момичето, което обичат, да се омъжи за тях.

На Лазаровден е наложително да се откъснат върбови клончета, с цел да се украси с тях дома на идващия ден - Цветница. Лазарките са девойки, които още не са се трансформирали в дами.

Абсолютно било неразрешено да се пеят песните за Лазаровден след празника, тъй като това можело да се отрази зле на лазарките и те да погрознеят, тъй че никой момък да не ги желае.

 Хоро

Смятало се е също по този начин, че песните, които се пеят на Лазаровден, като се изключи че са гаранция за здраве, благополучие и благодат, предпазвали от естествени бедствия като градушка, които биха могли да се отразят зле на реколтата.

В някои региони на България едно от девойките, които лазаруват, се обличало като момче – това било най-високото момиче. Друго пък се обличало като младоженка, с цел да подсетят момците, които още не са подготвени за женитба, да си намерят жена.

След като обиколят къщите, лазарките се събират, с цел да танцуват хоро. Най-високото момиче, облечено като момче, повеждало хорото. За нея се хваща момичето, облечено като младоженка.

Булка може да е единствено момиче, на което и двамата родители са живи. На Лазаровден се почитат мъртвите, като се раздават кравайчета, равни на броя на умрелите в дома. В нощта против Цветница се палят огньове на гробовете на умрелите близки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР