За партийното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ става ясно, че Северна Македония

...
За партийното ръководство на ВМРО-ДПМНЕ става ясно, че Северна Македония
Коментари Харесай

Габриел Ескобар: Във ВМРО-ДПМНЕ настъпва реализъм за безалтернативността на ЕС

" За партийното управление на ВМРО-ДПМНЕ излиза наяве, че Северна Македония няма опция на участието Европейския съюз ", съобщи американският посланик Габриел Ескобар.

" Получихме уверения от всички равнища на партийното управление на главната партия (ВМРО-ДПМНЕ), която завоюва изборите, че ще останат ангажирани с европейския път. Има възходящ натурализъм, че няма друга опция. " - уточни Ескобар, представен от " Гласът на Америка ".

Дипломатът акцентира, че Европа и Съединените щати са изразили ясна позиция към новия президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова, която наруши Преспанското съглашение с Гърция при встъпването ѝ в служба.

" Очакваме страната да продължи по своя европейски път, да продължи да бъде мощен член на НАТО. Надявам се този път да бъде главната политическа цел на новото държавно управление. “ - добави Ескобар, който в края на месеца напуща поста " специфичен делегат " на Съединени американски щати за Западните Балкани.

На 12 май новоизбраният президент Силяновска провокира дипломатически скандал сред Скопие и Атина, откакто по време на клетвата си назова страната си „ Македония “, а не Северна Македония, в нарушаване на подписания през 2018 година Договор от Преспа сред Атина и Скопие, с което беше организиран разногласието за името.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отбрани президента и прикани Гърция да се обърне към Международния съд, в случай че вижда нарушаване на Договора. Мицкоски съобщи, че ще употребява термините " Македония " и " македонски " и настоя Силяновска да прави същото.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис акцентира, че пътят на Скопие към Европейски Съюз ще бъде блокиран при нарушение на интернационалните съглашения. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР