„Демократична България“ е готова да реализира план за цялостна модернизация

...
„Демократична България“ е готова да реализира план за цялостна модернизация
Коментари Харесай

Георги Няголов: Демократична България дава план за цялостна модернизация на образованието

„ Демократична България “ е подготвена да осъществя проект за цялостна рационализация на образованието и ще усили държавното финансиране за ранна грижа, предучилищно и учебно обучение до 4% от брутния вътрешен артикул (БВП). Това сподели специалистът по обучение и претендент за депутат Георги Няголов на предизборния спорен конгрес „ “, проведен от цивилен организации, обединени от идеята за качествено обучение в България.

Няголов уточни, че в областта на образованието страната към момента не дава отговор на потребностите на актуалната стопанска система и общество и продължава да задълбочава обществените неравенства, вместо да ги преодолява.

„ Философията на обгръщане и принуждаване, с която се характеризира системата сега, би трябвало да се размени с нова философия – на привличане и приобщаване на децата “, уверен е Георги Няголов. „ За да може учителите, психолозите, педагогическите съветници, логопедите, обществените служащи и ресурсните учители, които постоянно ще бъдат на първа линия в даването на приобщаваща грижа и обучение, да бъдат оптимално подкрепени в работата си, ще осигурим плътна съгласуваност сред секторните политики и институции в областите обучение и просвета, просвета, спорт, опазване на здравето, обществени услуги, публичен ред и сигурност, правораздаване, както и локалната власт – в центъра на която ще бъдат децата, учениците, младежите. Ще проведем и политики за интеграция на родителите и локалната общественост, както и за създаване на просвета на гражданско присъединяване на децата и учениците “, сподели още той.

За да осъществят цялостна рационализация в бранша от „ Демократична България “ плануват нарастване на държавното финансиране за ранна грижа, предучилищно и учебно обучение до 4% Брутният вътрешен продукт по нов модел, разчитащ на три стълба: институционално финансиране, основаващо се на действителни нужди; институционално финансиране, основаващо се на резултати; планово финансиране.

„ Ще предоставим автономност на преподаването при ясни отговорности на педагогическите експерти, директно свързани с развиването на компетентности , които ще се подсигуряват от транспарантен механизъм за атестиране “, сподели Георги Няголов по тематиката за ролята на учителите и водачите в системата.

„ Ще осигурим оптималната поддръжка за облекчение на бюрокрацията през умна цифровизация и електронно ръководство, непрекъсната професионална и административна поддръжка , благоприятни условия за повишение на квалификацията, менторство за младите експерти, психическа поддръжка, спомагателни обществени придобивки като гратис общинско жилище, безвъзмезден градски превоз, застраховки, в допълнение здравно обезпечаване, ваучери за храна, безвъзмезден достъп до просвета и информация “, съобщи още претендентът за народен представител.

На въпроса за подготовка на учениците за специалностите на бъдещето той отговори: „ Искаме българските деца, възпитаници, студенти да се възползват пълноценно от опциите, които им дава напредъкът, и да не се трансформират в негови жертви. Затова считаме, че главната цел на образованието би трябвало да бъде развиването на умения – освен базови, само че професионални и университетски – и всички процеси в образованието би трябвало да водят натам. Ще прехвърлим отговорността на страната от гарантирането на наличие (т.нар. предметни знания) към гарантирането на компетентностите. “

Що се отнася до казуса с дефицита тук-там в яслите и детските градини в огромните градове и неналичието на такива в дребните обитаеми места Няголов съобщи, че обединението цели страната да стартира да подсигурява достъпа до ранна грижа и предучилищно обучение за всяко дете след приключване на интервала на платено майчинство или бащинство по местоживеене. Част от решението е въвеждане на ваучерна система, с цел да бъдат обезщетени фамилиите, които са декларирали, само че не са получили достъп до ранна грижа и обучение по местоживеене .

Какво още оферират от „ Демократична България “ за възстановяване качеството на услугите за ранна детска грижа ; по какъв начин ще подсигуряват включването на родителите в процесите на учебното образование; по какъв начин ще трансформират изпитните формати на НВО и ДЗИ , тъй че да правят оценка компетентностите на учениците - вижте в записа от събитието.

Цялата стратегия на „ Демократична България “ за промяна в образованието вижте.

Георги Няголов е претендент в 25 МИР в София град и може да бъде определен с номер 11 в бюлетината за „ Демократична България “ и преференция 107. Той е учител в CУ „ Cв. Климент Охридски”. Работи за еднакъв достъп до обучение, концентрирано върху съответна професионална реализация, както и върху настройки и полезности за съзнателен, деен и виновен живот.

Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ съдебна експертиза --> Водещи--> --> Не пропускай Блондинка на летището: - Мога ли единствено с персонална карта да хвърча до Рим? - За страдание не – ще Ви би трябвало и аероплан... Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниПоводът е следващият случай на липсващ сноубордист в планината и полученото чак след два дни позволение за локализация на мобилния му телефонЗара и Майк Тиндъл с наслада оповестяват за раждането на третото си детеДнес Москва, Анкара и Техеран маркират опцията за радикален повратКакво декларира вицепремиерът и външен министърДве от най-големите и мистериозни структури на Земята лежат надълбоко в недрата ѝКаква е пътната конюнктура в страната след снеговалежаКак се подава заявлениетоРазличен ще бъде и методът на потвърждаване на трансакцииМинистерството на опазването на здравето на Индия разгласи откриването на нов щамКметът на София Йорданка Фандъкова благодари на държавното управление за подкрепатаТова ще се случи в околните дни, като процесът ще продължи 31 дниПремиерът на Обединеното кралство „ доста упорито ” е отдръпнал мненията си незабавно, откакто ги е направилТова разгласи министър-председателят Бойко БорисовПовдигнато е обвинениеЕто какво още сподели Емил ДимитровТой е инфектиран с ковид и е под карантинаОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР