Делта мутацията намалява ефективността на ваксината на BioNTech, твърдят здравните

...
Делта мутацията намалява ефективността на ваксината на BioNTech, твърдят здравните
Коментари Харесай

Делта мутацията намалява ефективността на ваксината на BioNTech


Делта разновидността понижава успеваемостта на имунизацията на BioNTech, настояват здравните управляващи в Израел. През последните седмици там има растеж на новите инфекции. Но отбраната против тежко протичане на заболяването остава висока.

Данните на израелското здравно министерство сочат, че през последните няколко седмици действието на имунизацията на BioNTech/Pfizer е спаднало доста. Вероятно поради разпространението на доста нападателната Делта разновидност. Ефективността на имунизацията е спаднала след 6 юни на 64 %, като това се отнася за случаите на предаване на заболяването със признаци. Що се отнася до отбраната против тежко заболяване и престой в болница - тя остава висока: до 93 %, твърдят от здравното ведомство.

Все още данните са нищожни, а изследването не е завършило, гласи уточнението. Но разликите с предходните статистики са забележими. През февруари израелското здравно министерство определяше отбраната на BioNTech/Pfizer против зараза с ковид на 95,8% и до 98% против проявяването на признаци като настинка и проблеми с дишането, а рискът от постъпване в болница, тежко протичане на заболяването или гибел намаляваше даже с 99%.

Да върнат ли рестриктивните мерки?
Редакцията предлага
Заради високия дял на имунизираното население Израел има положителни индикатори в пандемията. Но от две седмици броят на инфекциите още веднъж нараства, освен това доста. Миналата неделя 334 души са дали позитивни проби за ковид. За последно сходен растеж - повече от 300 нови инфекции дневно - в Израел бяха регистрирани през април. В същото време през последните две седмици обаче няма нито един нов смъртен случай.

Голяма част от новите инфекции се дължат на Делта разновидността, която за първи път беше открита в Индия. Много от новозаразените са по-млади хора, а към половината от тях са имунизирани.

Преди няколко седмици Израел изцяло анулира противопандемичните ограничавания. Но поради растящия брой на новите инфекции лекари и здравни специалисти още веднъж повдигнаха въпроса. Едни упорстват за по-строги правила, настрана от възобновеното условие за носене на защитна маска в затворени пространства, което прочее съвсем никой не съблюдава. Други предизвестяват да не се предизвика непотребна суматоха и за образец дават това, че интензивните отделения на лечебните заведения са полупразни.

Британски специалисти: имунизациите са надеждни

За действието на имунизациите против Делта разновидността има най-вече английски проучвания. Едно от тях, което беше показано от държавното управление в Лондон предишния месец, стига до извода, че поставените две дози от имунизациите на BioNTech/Pfizer или AstraZeneca са надеждна отбрана против насърчаване на тежка форма на заболяването. Здравните управляващи в страната твърдят, че успеваемостта на тези ваксини е също толкоз висока, колкото и против Алфа разновидността. А рискът от хоспитализиране след болест понижава с повече от 90 % при имунизираните спрямо неимунизираните хора.

Позовавайки се на данните от Обединеното кралство, немската Постоянна комисия по имунизациите разгласи неотдавна, че имунизациите са също толкоз добра превантивна мярка против Делта разновидността, колкото и против останалите разновидности.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР