Делът на малките и средни компании с основно ниво на

...
Делът на малките и средни компании с основно ниво на
Коментари Харесай

МСП не осъзнават критичната роля на цифровизацията


Делът на дребните и междинни компании с главно равнище на дигитален интензитет у нас е единствено 28%
(снимка: фотография: Красен Белев / предоставена от Steam Net)

Големите предприятия в България осъзнаха сериозната роля на цифровизацията и интензивно влагат в облачни услуги, разбор на данни и изкуствен интелект, с цел да останат конкурентоспособни на европейския и международния пазар, съобщи Мартин Матеев, създател и изпълнителен шеф на стартъп компанията Nula.bg, разработчик на облачно- основана система за ръководство на счетоводство и финанси. Ситуацията при дребните и междинни предприятия обаче е друга.

„ За страдание, дребните и междинни предприятия към момента не възприемат изцяло тази нужда. Важно е и те да схванат, че цифровизацията не е мода, а жизненоважен инструмент за повишение на успеваемостта, продуктивността и пазарното наличие ”, сподели Матеев. Според него, в случай че МСП не ускорят своите старания в тази тенденция, рискуват да изостанат доста и да изгубят конкурентоспособност.
още по темата
Според годишното издание на Евростат, през 2023 година близо 60% от всички предприятия в Европейския съюз са достигнали главно равнище на цифрова активност. Повечето от дребните и междинни предприятия записват ниски равнища на цифровизация, като делът на фирмите с главно равнище на дигитален интензитет варира от 27% в Румъния и 28% в България до 80% в Швеция и 86% във Финландия.

Европейският съюз си е сложил две съществени цели за цифровата промяна на предприятията до 2030 година Първата цел е над 90% от дребните и междинни предприятия да доближат най-малко главно равнище на дигитален интензитет. Втората цел е 75% от фирмите да внедрят облачни услуги, да правят разбор на огромни осведомителни масиви или да употребяват изкуствен интелект.

Цифровият интензитет на бизнеса се мери с показателя за цифрова активност (DII), който прави оценка потреблението на 12 разнообразни цифрови технологии, в това число потребление на изкуствен интелект или осъществяване на електронни продажби.

За дребните и междинни предприятия е от значително значение да ги възприемат и да ги употребяват като средство за повишение на успеваемостта и конкурентоспособността си, а също по този начин и за основаване на нови благоприятни условия за напредък, акцентира той.

„ Въпреки, че този вид технологии се възприемат малко мъчно в България, нашите наблюдения през последните две години стават все по-положителни – тематиката за цифровизация на финансовите  и счетоводни процеси провокира все по-голям интерес измежду притежателите на бизнес и експертите в тази област ”, разяснява Матеев.

МСП в България би трябвало да ускорят цифровизацията, с цел да бъдат конкурентноспособни, споделя Мартин Матеев, създател на Nula.bg (снимка: Красен Белев / предоставена от Steam Net)

„ Облачните технологии и изкуственият разсъдък сега са главен мотор на цифровата гражданска война в актуалното бизнес пространство. Големите предприятия ги одобряват като стратегически принадлежности за развиване и нововъведения, до момента в който дребните и междинни предприятия към момента се двоумят. Въпреки това, тези технологии съставляват неминуем стадий от еволюцията на бизнеса ”, уточни Матеев.

Годишното издание за цифровизация показва още, че през 2023 година 45% от предприятията в Европейския съюз са закупили услуги за калкулации в облак, като огромните предприятия са по-склонни да изберат облачни решения спрямо дребните и междинни предприятия.

Технология, посочена като бързо разрастваща се, е изкуственият разсъдък (AI), която предходната година е употребена от 8% от предприятията. Както и при изчисленията в облак, потреблението на AI е по-често срещано в огромните компании, в сравнение с в дребните и междинни предприятия.

Сред страните от Европейския съюз потреблението на изкуствен интелект е най-високо в Дания и Финландия, следвани от Люксембург и Белгия. За разлика от тях, тя е най-ниска в Румъния, България, Полша, Унгария и Гърция, сочи отчетът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР