Държавното горско стопанство в Хвойна вече носи името Акад. Николай

...
Държавното горско стопанство в Хвойна вече носи името Акад. Николай
Коментари Харесай

Горското в Хвойна вече носи името на Николай Хайтов

Държавното горско стопанство в Хвойна към този момент носи името „ Акад. Николай Хайтов “. Досега Днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Атанасова участва на тържеството в хвойненското горско стопанство по случай 100-годишнината от рождението. Тя откри и музейния ъгъл, отдаден на писателя, публициста и лесовъда.
Преименуването на ДГС „ Хвойна “ е станало със заповед на министъра от 30-ти октомври.
По време на тържеството Танева благодари за достойнството, която й е указана като представител на страната, да даде своя принос в съхранението на националната ни еднаквост, в памет на живота и творчеството на  Николай Хайтов.
„ Радвам се, че тук в Родопите има ъгъл, отдаден на Хайтов.Това е мястото, където тази персона е творила, живяла и оставила дълготраен отпечатък в съзнанието на всички българи от доста генерации “, сподели още министър Танева. Тя поздрави фамилията и наследниците на създателя за това, че поставят старания да запазят паметта му.
По случай 100 години от рождението на Николай Хайтов, взаимно с Фондация „ Памет “, МЗХГ изготви календар за 2020 година Той съдържа 12 фотоси тук-там в Родопите, които са разказани в книгите на Хайтов с негов откъс на всеки от месеците

„ Трябва да почитаме историята си, да я съхраняваме, да пазим паметта на личностите, които са формирали националната ни еднаквост. Радвам се, че по подобен мотив се събираме през днешния ден тук ”, добави Танева.
От своя страна Здравец Хайтов, ръководител на фондация „ Памет “, съобщи, че преименуването на Държавно горско стопанство „ Хвойна “ на Държавно горско стопанство „ Акад. Николай Хайтов “  е нравствен знак за принадлежност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР