Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан
Коментари Харесай

Блинкън беше домакин на среща на министри от Армения и Азербайджан

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън похвали Армения и Азербайджан за подхванатите " смели стъпки " за реализиране на дълготраен мир , откакто външните министри на двете южнокавказки страни, които неведнъж са влизали в конфликти за контрола над региона на Нагорни Карабах, се срещнаха във Вашингтон, съобщи Ройтерс.

Блинкън се срещна с външния министър на Армения Арарат Мирзоян и външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов в Блеър Хаус - държавна къща за посетители във Вашингтон - единствено няколко седмици след най-тежките сражения сред двете страни от войната през 2020 година. " Това, което виждаме в този момент, са действителни стъпки и смели действия от страна на двете страни да оставят предишното зад тила си и да работят за реализиране на дълготраен мир ", съобщи Блинкън при започване на срещата. " Като другар и на Армения, и на Азербайджан, Съединени американски щати се ангажират да създадат всичко допустимо, с цел да ви поддържат в тези старания ", сподели Блинкън. Срещата се организира при закрити порти.

Лидерите на двете страни се срещнаха в края на предишния месец в съветското черноморско пристанище Сочи дружно с съветския президент Владимир Путин и се договориха да не употребяват мощ, както и да се придържат към предходни съглашения, които целяха преустановяване на сраженията, заяви съветската новинарска организация РИА Новости. През октомври двете страни се споразумяха да одобряват задача на Европейски Съюз по продължение на общата им граница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР