Европейската комисия предупреди осем държави-членки на ЕС за прекомерните им

...
Европейската комисия предупреди осем държави-членки на ЕС за прекомерните им
Коментари Харесай

ЕК предупреди осем държави за прекомерни бюджетни дефицити

Европейската комисия предизвести осем държави-членки на Европейски Съюз за несъразмерните им бюджетни дефицити. Предупреждението идва в внимателен миг за някои от страните: в Белгия политическите партии се пробват да образуват съдружно държавно управление, а Франция се приготвя за парламентарни избори, като двете водещи партии - Националното заседание и Новият национален фронт - дават обещание да усилят обществените разноски.
Всяко държавно управление, което ще пристигна на власт през юли, ще има доста натоварено лято, подготвяйки дълголетен фискален проект. Той трябва да бъде повече или по-малко съгласуван с фискалните правила и повече или по-малко съгласуван с икономическата стратегия, при която това държавно управление би било определено. В реалност нито едно държавно управление, в това число и актуалното, не разполага с проект за справяне с фискалните провокации пред Франция.
Шахин Вале, старши теоретичен помощник в Германския съвет за външни връзки

Другите страни, които получиха предизвестие, са Италия, Унгария, Малта, Полша и Словакия и Румъния, които не се вслушаха в предходните предизвестия, отправени през 2020 година Други страни са имали единствено незначителни или краткотрайни нарушавания на бюджетните правила и не са включени в този лист. Отказът да се съблюдават условията в последна сметка може да докара до санкции, само че съгласно Комисията това не е рецепта за строги икономии.
Не би трябвало да бъркаме внимателните разноски с икономии. Предпазливостта при харченето е нужна в страни с висок дълг и доста висок недостиг. Италия има недостиг от над 7 % и дълг от над 135 %, тъй че предпазливостта е наложителна. Струва ми се, че италианското държавно управление осъзнава това.
Паоло Джентилони, комисар на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система

Според новите фискални правила, които са в действие от тази година, страните от Европейски Съюз би трябвало недостига - под 3% от Брутният вътрешен продукт. Когато надвишават тези прагове, те би трябвало да обезпечат правдоподобна наклонност за понижаване в средносрочен проект.
Най-лошо е ситуацията в Румъния и Словакия, където бюджетният недостиг е близо 7% тази година, което е много над границата от 3%. След тях се подреждат Унгария, Полша и Франция, където бюджетният недостиг е малко над 5%.
Жолт Дарваш, старши теоретичен помощник в Bruegel

Това е първата стъпка от страна на Комисията за разкриване на процедура за несъразмерен недостиг, която би трябвало да бъде доказана от Съвета през юли. След това Комисията ще изпрати съответни рекомендации за преустановяване на тези обстановки.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР