Държавният департамент на САЩ предлага 10 милиона долара награда за

...
Държавният департамент на САЩ предлага 10 милиона долара награда за
Коментари Харесай

САЩ предлагат 10 млн. долара за информация за фабриката за тролове на Русия

Държавният департамент на Съединени американски щати предлага 10 милиона $ премия за информация, обвързвана с намесата на Русия в президентските избори в страната през 2016 година, които бяха извоювани от републиканеца Доналд Тръмп.

Вашингтон търси информация за обвързвания с съветския президент Владимир Путин предприемач Евгений Пригожин , за съветската организация "Агенция за интернет проучвания ", известна като "фабриката за тролове ", както и за други хора и организации, за които се допуска, че са се намесили в американските избори.

Евгений Пригожин, прочут още като Готвача на Путин , е от родния град на съветския президент Санкт Петербург. Той е обвързван с няколко частни военни компании, в това число ЧВК "Вагнер ", чиито наемници са взели участие във военните дейности в Донбас, Сирия, Либия, Централноафриканската република и други райони, а в този момент и в Украйна. Пригожин е под американски наказания за ръководство на "фабрика за тролове " и хипотетична съветска интервенция в изборите в Съединени американски щати.

"Той и останалите умишлено и предумишлено са заговорничили, с цел да навредят на Съединените щати, като нарушават, попречват и унищожават законните функционалности на страната посредством машинация, с цел да се намесят в политическите и изборните процеси, в това число президентските избори през 2016 година ", се споделя в отчета на Държавния департамент, с която се афишира премията.

Пригожин и още 12-има руснаци бяха упрекнати още през 2018 година, че са организирали акция в обществените мрежи за да предизвикат разделяне в американското общество и да усилят възможностите за победа на Тръмп. Обвиненията бяха повдигнати задочно в границите на следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветската интервенция в президентския избор в Съединени американски щати две години по-рано, напомня Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тогава имаше информация, че съветското военно разузнаване е хакнало сървъра на Демократическата партия и е улеснило публикуването на поверителни материали. Разследването в последна сметка не откри скрито съглашение сред членовете на акцията на Тръмп и Москва, а съветските управляващи отхвърлиха да са осъществили интервенция.

Никой от обвинените към момента не е изправян пред американското правораздаване. През 2020 година американското министерство на правораздаването се отхвърли от обвиняванията против две съветски компании. Причината беше, че Вашингтон реши, че вероятно дело против корпоративен обвинен, който не участва в Съединени американски щати, може да докара до откриване на сензитивна информация за средства и техники, употребявани от американските служби.

През февруари 2018 година Окръжният съд на Съединени американски щати издаде заповед за арест на Евгений Пригожин. След това той беше разгласен за търсене от Интерпол , а ФБР разгласи премия от 250 000 $ за информация, която може да докара до ареста му.

Бизнесменът пък разяснява, че американските управляващи "се стремят да го отвлекат " и "незаконно да го лишат от свободата му под преувеличен предлог ". В отговор той предложи 500 000 $ за "залавянето " на основания във Англия предприемач и критик на Владимир Путин Михаил Ходорковски .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР